Wątróbka indycza z cebulą

Wątróbka indycza z cebulą

Czy jest coś lepszego niż delikatna, dobrze przyrządzona wątróbka? A co powiecie na wątróbkę indyczą z cebulką – danie, które łączy w sobie klasykę kuchni polskiej oraz ciekawostki kuchni świata? Poddająca się pod nóż jak masło wątróbka, pieczona z zaledwie szczyptą soli i pieprzu, jest idealnym półprodukt do kulinarnych eksperymentów. Ale w połączeniu z cebulą, podkręca swoją delikatność o delikatny, lekko słodki smak. Przepis na wątróbkę indyczą z cebulką to klasyczny, łatwy do wykonania i kompletny posiłek na każdą okazję.

Składniki:

  • 60-70 dag wątróbki indyczej
  • ok. 5-6 łyżek mąki pszennej
  • ok. 7-10 g mielonego białego pieprzu
  • 2-3 sztuki cebuli
  • ocet spirytusowy 10% do skropienia wątróbki
  • woda do podlewania wątróbki podczas smażenia
  • sól do smaku
  • ok. 150 g tłuszczu do smażenia

Wątróbka indycza z cebulą – jak zrobić?

  1. Wątróbkę myjemy i osuszamy, skrapiamy octem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (może być na całą noc).
  2. Na talerzyk wsypujemy mąkę i biały mielony pieprz i łączymy oba składniki.
  3. Wątróbkę dokładnie obtaczamy w mące i pieprzu.
  4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy wątróbkę i smażymy.
  5. W międzyczasie obieramy cebule, kroimy w krążki i dodajemy do wątróbki.
  6. Wątróbkę smażymy z obu stron do miękkości podlewając wodą.
  7. Kiedy wątróbka jest już miękka, solimy do smaku.

Wątróbka indycza z cebulą – dodatkowe informacje

Należy pamiętać, że wątróbkę solimy dopiero pod koniec smażenia, gdy jest już miękka!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wątróbka na słodko
Następny przepis: Wątróbka smażona z cebulką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode