Wątróbka smażona z cebulką
Smażona wątróbka z cebulką to doskonałe danie, które zadowoli miłośników offalów, stanowiąc smakowite źródło białka i żelaza. Wątróbka jest mięsem o delikatnym, nieco słodkim smaku, który idealnie komponuje się z lekko podsmażoną cebulą. Ten klasyczny przepis na smażoną wątróbkę z cebulką jest prosto, szybko i łatwo przygotować. To danie, które nie tylko przypomina smaki domowego obiadu, ale również zachwyca swoją prostotą. Oto, jak smażyć wątróbkę, aby była delikatna i soczysta. W tym przepisie kluczowe jest nie tylko smażenie wątróbki, ale i odpowiednie przygotowanie cebulki, które nadaje danie dodatkowego aromatu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 400g wątróbki z indyka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 cebule
- sól do smaku
- tłuszcz do smażenia
Wątróbka smażona z cebulką – jak zrobić?
- Wątróbkę oczyścić i przekroić każdą na połowę.
- Cebulę pokroić w piórka.
- Wątróbkę obtoczyć w mące pszennej.
- Wątróbkę wrzucić na patelnię na rozgrzany tłuszcz, dodać cebulę pokrojoną w piórka, obsmażyć z każdej strony po 10 min. Pod koniec smażenia posolić.
xxxx – dodatkowe informacje
Wątróbkę należy posolić tyko i wyłącznie pod koniec smażenia, w przeciwnym wypadku wątróbka będzie twarda.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wątróbka indycza z cebulą
Następny przepis: Wątróbka wołowa z jabłkami i cebulą