Wątróbka smażona z cebulką

Wątróbka smażona z cebulką

Smażona wątróbka z cebulką to doskonałe danie, które zadowoli miłośników offalów, stanowiąc smakowite źródło białka i żelaza. Wątróbka jest mięsem o delikatnym, nieco słodkim smaku, który idealnie komponuje się z lekko podsmażoną cebulą. Ten klasyczny przepis na smażoną wątróbkę z cebulką jest prosto, szybko i łatwo przygotować. To danie, które nie tylko przypomina smaki domowego obiadu, ale również zachwyca swoją prostotą. Oto, jak smażyć wątróbkę, aby była delikatna i soczysta. W tym przepisie kluczowe jest nie tylko smażenie wątróbki, ale i odpowiednie przygotowanie cebulki, które nadaje danie dodatkowego aromatu.

Składniki:

  • 400g wątróbki z indyka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 cebule
  • sól do smaku
  • tłuszcz do smażenia

Wątróbka smażona z cebulką – jak zrobić?

  1. Wątróbkę oczyścić i przekroić każdą na połowę.
  2. Cebulę pokroić w piórka.
  3. Wątróbkę obtoczyć w mące pszennej.
  4. Wątróbkę wrzucić na patelnię na rozgrzany tłuszcz, dodać cebulę pokrojoną w piórka, obsmażyć z każdej strony po 10 min. Pod koniec smażenia posolić.

xxxx – dodatkowe informacje

Wątróbkę należy posolić tyko i wyłącznie pod koniec smażenia, w przeciwnym wypadku wątróbka będzie twarda.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wątróbka indycza z cebulą
Następny przepis: Wątróbka wołowa z jabłkami i cebulą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode