Wątróbka duszona z cebulką
Ciesz się wdziękiem kulinarnym tradycyjnej polskiej kuchni dzięki naszemu przepisowi na wątróbkę duszoną z cebulką. Ten klasyczna propozycja posiłku łączy delikatny smak wątróbki drobiowej z delikatnym aromatem duszonej cebuli, co tworzy niemal magiczną kombinację. Ten przepis na wątróbkę duszoną z cebulką to doskonały przykład umiejętności łączenia smaków w polskiej kuchni. Rezultat? Posiłek tak pyszny, że nawet ci, którzy nie są wielbicielami wątróbki, mogą dać się skusić. Smacznego!
Piotr Zieliński
Składniki:
- – 80 dag wątróbki wieprzowej
- – 1,5 kg cebuli
- – tłuszcz do smażenia
- – mąka
- – sól
- – cukier
Wątróbka duszona z cebulką – jak zrobić?
- Wątróbkę oczyszczamy w razie potrzeby, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy ją w średniej grubości paski. Obtaczamy wątróbkę w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie.
- Cebulę obieramy i kroimy ją w piórka, smażymy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy małą łyżeczkę cukru.
- Do usmażonej wątróbki dodajemy całą uduszoną cebulę i dusimy dalej razem. Solimy dopiero na talerzu.
Smacznego 🙂
Wątróbka duszona z cebulką – dodatkowe informacje
1. PAMIĘTAJ!!!
Wątróbki nie solimy przed smażeniem ani w jej trakcie, gdyż stanie się twarda. Najlepiej posolić ją po usmażeniu, kiedy jest jeszcze ciepła.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem
Następny przepis: Wątróbka indycza z cebulą