Warzywne ragout z cieciorka i nutą curry i masła/Bulgur kasza z vermicelli

Warzywne ragout z cieciorka i nutą curry i masła/Bulgur kasza z vermicelli

Zanurz się w smaku niesamowitej kuchni wegetariańskiej z tym przepisem na warzywne ragout z cieciorką, które serwowane jest z nutą curry i masła. To aromatyczne i sycące danie, które łączy bogactwo warzyw takich jak cieciorka, czerwona soczewica czy marchewka z orzeźwiającymi przyprawami. Doskonale pasuje do bulguru i vermicelli, tworząc wyraziste połączenie tekstur i smaków. To doskonałe, uniwersalne danie, które sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i podczas spotkań z rodziną lub znajomymi. Każdy, kto uwielbia różnorodność i głębię smaku w kuchni, z pewnością pokocha to pikantne ragout.

Składniki:

  • papryka
  • cieciorka 1 puszka 200g
  • cukinia 100g
  • por 1 mały
  • 1 ząbek czosnku
  • marchewka 150 g
  • olej 50 ml
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • curry 1/2 łyżeczki
  • masło extra 50g
  • bulion 100 ml
  • pestki słonecznika lub dyni 2 łyżki
  • kasza bulgar z vermicelli 200g
  • 400 ml wody osolonej

Warzywne ragout z cieciorką i nutą curry i masła/bulgur kasza z vermicelli – jak zrobić?

  1. Na rondlu szerokim na oleju podsmażyć czosnek siekany oraz warzywa pokrojone i umyte: marchewkę tartą, siekaną w kostkę paprykę, tartą cukinię, talarki z pora i odcedzoną cieciorkę. Smażyć aż lekko się zrumienią następnie dodać przyprawy do smaku, masło i podlać delikatnie bulionem 100 ml i poddusić przez około 5 minut.
  2. Wodę posoloną w ilości 400 ml zagotować, dodać łyżkę oliwy. Na gotującą się wodę wrzucić kaszę bulgur. Zmniejszyć ogień na najmniejszy. Gotować 15 minut, aż zmięknie pod przykryciem.
  3. Dać kaszy czas do napęcznienia.

Warzywne ragout z cieciorka i nutą curry i masła/bulgur kasza z vermicelli – jak zrobić?

  • 1.Na rondlu szerokim na oleju podsmażyć czosnek siekany oraz warzywa pokrojone i umyte: marchewkę tartą, siekaną w kostkę paprykę, tartą cukinie, talarki z pora i odcedzoną cieciorkę. Smażyć aż lekko się zrumienią następnie dodać przyprawy do smaku,masło i podlać delikatnie bulionem 100 ml i poddusić jakieś 5 minut. Wodę posoloną w ilości 400 ml zagotować, dodać łyżkę oliwy na gotującą się wodę wrzucić kaszę bulgur, zmniejszyć ogień na najmniejszy. Gotować 15 minut aż zmięknie pod przykryciem. Dać jej czas do napęcznienia.

Słowa kluczowe: ragout z soczewicy, ragu warzywne

porady – dodatkowe informacje

Na ragout z soczewicy wybieramy to co lubimy, to co chcemy, to co musimy lub to co zostało nam po tygodniu w lodówce np.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Warzywne placki ziemniaczane
Następny przepis: Wątróbka drobiowa gotowana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode