Warzywne kotleciki z kalafiorem
Kalafiory i brokuły posiadają wiele zdrowotnych korzyści, ale czasami jest trudno przekonać naszą rodzinę do ich regularnego spożywania. Nasz przepis na warzywne kotleciki z kalafiorem to doskonała odpowiedź na to wyzwanie. Są smaczne, pożywne i łatwe do przygotowania, idealne na lekki obiad lub kolację. Po przyrządzeniu kotletów z kalafiora i brokuł, zrozumiesz, jak wiele można zrobić z tych skromnych warzyw. A co najważniejsze, Twój organizm odwdzięczy Ci się za dostarczenie mu tak wartościowych składników odżywczych. Przygotuj się na zdrowy i pyszny posiłek!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 300 g kalafiora (można użyć mrożonego kalafiora)
- 2 jajka
- 4 duże różyczki brokułów
- 3 łyżki pietruszki
- 2 łyżki utartego sera: parmezan, gouda
- 5 łyżek tartej bułki
- sól, pieprz, gałka muszkatałowa, pieprz ziołowy
- 1 łyżka oleju z oliwek
Warzywne kotleciki z kalafiorem – jak zrobić?
- Kalafiora myjemy, czyścimy i gotujemy około 5 minut w posolonej wodzie, aż będzie miękki, ale nie gotujmy zbyt długo, żeby nie rozgotował się za mocno. Kalafiora dobrze odsączamy i rozgniatamy widelcem. Twardsze kawałki tniemy nożem na małą kosteczkę. Podobnie przygotowujemy brokuły. Mieszamy razem w miseczce.
- Pietruszkę drobno kroimy, dodajemy do ugniecionych brokułów i kalafiora. Dodajemy jajka, utarty ser, tartą bułkę, mieszamy razem i dodajemy przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatałową.
- Zostawiamy na chwilę do ostygnięcia, a później bierzemy na rękę trochę więcej niż stołową łyżkę masy i formujemy owalne kotleciki. Prostokatną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy kotleciki. Każdy kotlecik smarujemy olejem z oliwek, najlepiej zrobić to pędzelkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze około 180 stopni około 20 minut. Po 10 minutach kotleciki obracamy.
Warzywne kotleciki z kalafiorem – dodatkowe informacje
Upieczone kotleciki z kalafiorem i brokuła bardzo dobrze smakują z surówką z ogórka lub marchewki.