Warzywna zapiekanka
Przygotowanie pysznej i zdrowej zapiekanki warzywnej jest prostsze niż mogłoby się wydawać. Ten przepis, bogaty w błonnik, białko i witaminy, to perfekcyjna opcja dla osób ceniących zdrowy styl życia, a jednocześnie doskonale sprawdzi się jako smaczny obiad dla całej rodziny. Dzięki różnorodności warzyw wszystkie kubki smakowe zostaną pobudzone, a kontrast kolorów i tekstur zadba o estetyczny wygląd potrawy. Elementem, który nieocenionie wpływa na smak zapiekanki są zioła i przyprawy – dzięki nim danie nabiera głębi i intensywnego aromatu. Wypróbujcie ten przepis – zapewne stanie się jednym z Waszych ulubionych!
Piotr Zieliński
Składniki:
- ok. 6 ziemniaków
- pół kg brukselki
- 30 dkg fasolki szparagowej
- 2 marchewki
- pół pora
- 2 ząbki czosnku
- ser żółty
- łyżeczka curry
- szczypta suszonego lubczyku
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- olej
Warzywna zapiekanka – jak zrobić?
- 1.Ziemniaki lekko podgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i pozostawiamy by trochę przestygły.
Do miseczki wlewamy ok. 2 łyżek oleju, dodajemy curry, lubczyk, zioła prowansalskie i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy ziemniaki i dokładnie mieszamy. - 2.Brukselkę oczyszczamy i zdejmujemy z niej pierwsze zewnętrzne listki. Fasolkę szparagową obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę i por kroimy w plasterki. Warzywa wrzucamy do gotującej się, posolonej wody na ok. 10 minut by lekko zmiękły ale wciąż były „al dente”.
- 3.Ziemniaki wkładamy do naczynia żaroodpornego (nie ma potrzeby smarowania go już tłuszczem ponieważ mają „na sobie” marynatę), na nie wykładamy pozostałe warzywa. Wszystko posypujemy startym żółtym serem.
- 4.Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut.
Warzywna zapiekanka – dodatkowe informacje
Jeśli chcemy by brukselka i fasolka zachowały ładny zielony kolor, wystarczy gotując je dodać do wody łyżeczkę cukru i odrobinę soku z cytryny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Warzywna sałatka z makaronem
Następny przepis: Warzywne kotleciki z kalafiorem