Warzywna zapiekanka

Warzywna zapiekanka

Przygotowanie pysznej i zdrowej zapiekanki warzywnej jest prostsze niż mogłoby się wydawać. Ten przepis, bogaty w błonnik, białko i witaminy, to perfekcyjna opcja dla osób ceniących zdrowy styl życia, a jednocześnie doskonale sprawdzi się jako smaczny obiad dla całej rodziny. Dzięki różnorodności warzyw wszystkie kubki smakowe zostaną pobudzone, a kontrast kolorów i tekstur zadba o estetyczny wygląd potrawy. Elementem, który nieocenionie wpływa na smak zapiekanki są zioła i przyprawy – dzięki nim danie nabiera głębi i intensywnego aromatu. Wypróbujcie ten przepis – zapewne stanie się jednym z Waszych ulubionych!

Składniki:

  • ok. 6 ziemniaków
  • pół kg brukselki
  • 30 dkg fasolki szparagowej
  • 2 marchewki
  • pół pora
  • 2 ząbki czosnku
  • ser żółty
  • łyżeczka curry
  • szczypta suszonego lubczyku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • olej

Warzywna zapiekanka – jak zrobić?

  1. 1.Ziemniaki lekko podgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i pozostawiamy by trochę przestygły.
    Do miseczki wlewamy ok. 2 łyżek oleju, dodajemy curry, lubczyk, zioła prowansalskie i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy ziemniaki i dokładnie mieszamy.
  2. 2.Brukselkę oczyszczamy i zdejmujemy z niej pierwsze zewnętrzne listki. Fasolkę szparagową obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę i por kroimy w plasterki. Warzywa wrzucamy do gotującej się, posolonej wody na ok. 10 minut by lekko zmiękły ale wciąż były „al dente”.
  3. 3.Ziemniaki wkładamy do naczynia żaroodpornego (nie ma potrzeby smarowania go już tłuszczem ponieważ mają „na sobie” marynatę), na nie wykładamy pozostałe warzywa. Wszystko posypujemy startym żółtym serem.
  4. 4.Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut.

Warzywna zapiekanka – dodatkowe informacje

Jeśli chcemy by brukselka i fasolka zachowały ładny zielony kolor, wystarczy gotując je dodać do wody łyżeczkę cukru i odrobinę soku z cytryny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Warzywna sałatka z makaronem
Następny przepis: Warzywne kotleciki z kalafiorem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode