warzywa pieczone a’la grillowane
Spróbuj naszego przepisu na warzywa pieczone à la grillowane! Ta prosta i zdrowa potrawa jest doskonała na kuszący obiad z nutą letniego grilla. Wystarczy kilka składników i prostych kroków, aby cieszyć się chrupiącymi warzywami o intensywnym smaku. Zastanawiasz się, jak grillować warzywa w piekarniku? Ten przepis jest dla Ciebie. Idealny zarówno dla miłośników grilla, jak i wegetarian, nasze grillowane warzywa z piekarnika z pewnością zadowolą każde podniebienie. Odkryj pełen aromatów sposób na przygotowanie klasycznej potrawy, której nie można przegapić podczas letnich spotkań.
admin
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 duża papryka czerwona
- 2 cukinie: zielona i żółta
- 1 cebula czerwona
- 1 por
- kilka liści laurowych, ziaren pieprzu
- świeże zioła np. bazylia, oregano, estragon
- olej/oliwa
- sól, pieprz
Warzywa pieczone a’la grillowane – jak zrobić?
- Bakłażana kroimy na plastry, solimy i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, która z niego wypłynęła.
- Cukinię również kroimy w plastry, a paprykę w duże kawałki i solimy je.
- Posolone warzywa polewamy olejem lub oliwą i układamy w formie lub na blaszce.
- Cebulę kroimy na ćwiartki, pora na kilka długich kawałków i umieszczamy je w formie z pozostałymi warzywami.
- Całość „przystrajamy” liśćmi laurowymi i ziarenkami pieprzu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 180 stopni przez niecałą godzinę. Podajemy ze świeżymi ziołami.
warzywa pieczone a’la grillowane – dodatkowe informacje
Specyficzny smak grillowanych warzyw można dodać potrawie używając przypraw do grilla.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: warzywa na parze z żeberkami
Następny przepis: Warzywa pieczone w folii