warzywa pieczone a'la grillowane

warzywa pieczone a’la grillowane

Spróbuj naszego przepisu na warzywa pieczone à la grillowane! Ta prosta i zdrowa potrawa jest doskonała na kuszący obiad z nutą letniego grilla. Wystarczy kilka składników i prostych kroków, aby cieszyć się chrupiącymi warzywami o intensywnym smaku. Zastanawiasz się, jak grillować warzywa w piekarniku? Ten przepis jest dla Ciebie. Idealny zarówno dla miłośników grilla, jak i wegetarian, nasze grillowane warzywa z piekarnika z pewnością zadowolą każde podniebienie. Odkryj pełen aromatów sposób na przygotowanie klasycznej potrawy, której nie można przegapić podczas letnich spotkań.

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 duża papryka czerwona
  • 2 cukinie: zielona i żółta
  • 1 cebula czerwona
  • 1 por
  • kilka liści laurowych, ziaren pieprzu
  • świeże zioła np. bazylia, oregano, estragon
  • olej/oliwa
  • sól, pieprz

Warzywa pieczone a’la grillowane – jak zrobić?

  1. Bakłażana kroimy na plastry, solimy i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, która z niego wypłynęła.
  2. Cukinię również kroimy w plastry, a paprykę w duże kawałki i solimy je.
  3. Posolone warzywa polewamy olejem lub oliwą i układamy w formie lub na blaszce.
  4. Cebulę kroimy na ćwiartki, pora na kilka długich kawałków i umieszczamy je w formie z pozostałymi warzywami.
  5. Całość „przystrajamy” liśćmi laurowymi i ziarenkami pieprzu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 180 stopni przez niecałą godzinę. Podajemy ze świeżymi ziołami.

warzywa pieczone a’la grillowane – dodatkowe informacje

Specyficzny smak grillowanych warzyw można dodać potrawie używając przypraw do grilla.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: warzywa na parze z żeberkami
Następny przepis: Warzywa pieczone w folii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode