Waniliowa Tarta Z Mrożonymi Owocami

Waniliowa Tarta Z Mrożonymi Owocami

Przygotuj się na wyjątkową ucztę dla podniebienia – Waniliową Tartę z Mrożonymi Owocami. Słodka i aromatyczna colacja, idealna na rozpoczęcie weekendowego relaksu. Ta niezwykła tarta waniliowa, pełna bogatych smaków mrożonych owoców, taka jak truskawki czy maliny, to idealny sposób na skosztowanie magii lata, niezależnie od pory roku. Zrównoważony smak wanilii harmonizuje doskonale z soczystością owoców, tworząc niepowtarzalne doznanie smakowe. Urzeknie Cię nie tylko jej smak, ale i kolorowy wygląd. Przygotuj się na prawdziwą eksplozję smaków.

Składniki:

  • Składniki na blaszkę o średnicy 22 cm
  • Kruchy spód:
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej (można użyć mąki pszennej lub krupczatki)
  • 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 żółtko (białko odłożyć do osobnego pojemniczka)
  • 90 g masła
  • 2 łyżeczki śmietany 18%
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • Masa i dodatki:
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego (użyłam serka zakupionego w Lidlu)
  • 2 jajka klasy M
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku budyniowego waniliowego bez cukru lub mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • garść drobnych, mrożonych owoców np. jagód, borówek
  • kilka sztuk mrożonych truskawek
  • cukier puder do posypania ciasta

Waniliowa tarta z mrożonymi owocami – jak zrobić?

  1. Ciasto
    1. Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto, owijamy w folię i chowamy do lodówki na 30 min, a nawet można na całą noc.
    2. Następnie wyklejam nim wcześniej wysmarowana i wysypaną bułką tartą blaszkę.
  2. Masa
    1. Wszystkie składniki oprócz owoców, umieszczamy w misie i miksujemy krótko do połączenia się ich (ważne aby było to krótko gdyż, dłuższe miksowanie napowietrzy masę, która następnie podczas pieczenia może wyrosnąć, a następnie opaść tworząc brzydkie pagórki lub pęknięcia).
    2. Gotową masę wylewamy na kruchy spód, który wcześniej posmarowaliśmy surowym białkiem (resztę białka możemy zamrozić i zużyć jak nazbiera się go więcej). Na wierzchu układamy zamrożone owoce (nie rozmrażamy ich wcześniej!) i tartę wkładamy do pieca na 180 stop na około 50-55 minut.

Ciępłą tartę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!

Waniliowa Tarta Z Mrożonymi Owocami – Dodatkowe Informacje

Ps. ciasto uda się również w tortownicy lub innej formie do pieczenia o śred. 20-22 cm 😉


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Walentynkowy tort czekoladowy
Następny przepis: Waniliowa babka z polewą czekoladową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode