Waniliowa babka z polewą czekoladową

Waniliowa babka z polewą czekoladową

Zanurz się w wyrazistych smakach waniliowej babki z polewą czekoladową. Ten cudowny deser to perfekcyjne połączenie aksamitnej, miękkiej babki z delikatnym aromatem wanilii i bogatej, kremowej polewy z gorzkiej czekolady. Stworzony z prostych składników, stanowi subtelny, ale powalający na kolana deser, który z pewnością przypaść do gustu każdemu łasuchowi. Zaskocz swoich bliskich podając im tę smakowitość, która swoim wyrafinowanym smakiem i eleganckim wyglądem nadaje się na każdą okazję.

Składniki:

  • Składniki na przygotowanie ciasta:
  • 100g miękkiego masła
  • 175g śmietany 18%
  • 270g mąki pszennej
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 40g budyniu waniliowego
  • 4 duże jajka
  • laska wanilii (lub olejek waniliowy)
  • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
  • Polewa czekoladowa:
  • 100ml śmietanki 30%
  • 50g gorzkiej czekolady

Waniliowa babka z polewą czekoladową – jak zrobić?

  1. Sposób wykonania:

    Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.

    Foremkę wykładamy papierem do pieczenia albo smarujemy masłem i posypujemy mąką.

    Masło ucieramy z cukrem na białą masę, dodajemy po jednym jajku i nadal ucieramy ale tylko do połączenia składników żeby nie za długo, stopniowo dodajemy mąki połączone z budyniem i proszkiem do pieczenia, krótko mieszamy, dodajemy wanilię i śmietanę, mieszamy łyżką.

    Wykładamy ciasto do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 50 minut (do suchego patyczka).

    Śmietankę podgrzewamy, dodajemy czekoladę, mieszamy i odstawiamy.

    Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i polewamy polewą czekoladową, ja polewam gdy ciasto jest jeszcze ciepłe.

xxxx – dodatkowe informacje

Składniki powinny być o temperaturze pokojowej.

Więcej zdjęć i przepis krok po kroku u mnie na blogu, zapraszam bo tutaj jest ogromny problem z dodaniem większej ilości zdjęć 🙁 http://wypiekirene.blogspot.com/2018/04/waniliowa-babka-z-polewa-czekoladowa.html


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Waniliowa Tarta Z Mrożonymi Owocami
Następny przepis: Waniliowe babeczki z karmelem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode