Walijskie ciastka z patelni

Walijskie ciastka z patelni

Bardzo przyjemne i prostsze do wykonania, niż mogłoby się wydawać, są walijskie ciasteczka z patelni. Tradycyjne i autentyczne, te przepyszne ciasteczka to ulubione danie w Walii, które cieszy się popularnością na całym świecie. Charakteryzują sie aksamitną teksturą i bogatym smakiem. Ciepłe, chrupiące i pełne smaku, ciasteczka na patelni to doskonała przekąska na każdą porę dnia. Niezależnie od tego, czy planujesz przygotować małe rozbudowane śniadanie czy poszukujesz szybkiej i łatwej przekąski do kawy, te ciasteczka z patelni są idealnym wyborem. Są niesamowicie uniwersalne i można je serwować na wiele sposobów, co sprawia, że nigdy się nimi nie znudzisz!

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 60 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii (można zastąpić aromatem waniliowym)
  • ulubione dodatki: orzechy, migdały, rodzynki, czekolada itp.

Walijskie ciastka z patelni – jak zrobić?

  1. Ulubione dodatki posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść rękami do uzyskania zbitej kuli. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i za pomocą szklanki lub foremek wykrawać ciasteczka.
  2. Patelnię rozgrzać z niewielką ilością oleju, którą rozprowadzić na całej powierzchni patelni.
  3. Ciastka smażyć z obu stron po ok. 5 minut, aż ładnie się zarumienią.
  4. Smacznego!

Walijskie ciastka z patelni – dodatkowe informacje

Przepis na 10-15 sztuk.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Galaretkowe serduszka na kratce z czekolady
Następny przepis: Walentynkowy tort czekoladowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode