Walentynkowa szpajza cytrynowa

Walentynkowa szpajza cytrynowa

„Walentynkowa Szpajza Cytrynowa” to przepis, który niewątpliwie podbije serce Twojego ukochanego. Pasujący do walentynkowych tematów, cytrynowa słodycz tej szpajzy doskonale komponuje się z romantycznym wieczorem, dodając odrobinę słodko-kwasnego smaku. Zainspirowani pikantnością cytryny i dodatkowym smakiem truskawek, sprawia, że jest to deser nie do ominięcia w tym szczególnym dniu. Niech ten specjalny deser stanie się symbolem miłości i troski, które chcesz przekazać swojej drugiej połówce. Przygotuj samodzielnie romantyczne Walentynki, tworząc tę unikalną szpajzę. Zaskocz Walentynkę lub Walentego tym smakiem!

Składniki:

  • (około 5 porcji)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka truskawkowa (lub inna czerwona)

Walentynkowa szpajza cytrynowa – jak zrobić?

  1. Przygotować galaretkę (najlepiej dzień wcześniej).

    Galaretkę rozpuścić w 450 ml gorącej wody i przelać do prostokątnego, płaskiego naczynia/pojemnika (*).

    (Powinna mieć około 1/2 cm wysokości.)

    Po ostudzeniu wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygła.

    Następnie za pomocą foremki do ciastek – z galaretki wykrawać małe i średnie serduszka.
  2. Przygotować szpajzę.

    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do ostudzenia.

    Żółtka z cukrem zmiksować do białości, a następnie dodać sok i startą skórkę cytrynową.

    Białka (ze szczyptą soli) ubić na sztywno i delikatnie połączyć z żółtkami.

    Do masy powoli wlać ostudzoną żelatynę i dokładnie rozmieszać.
  3. Galaretkowe serduszka przykleić do wewnętrznej ścianki kieliszków do wina.

    Kieliszki powoli napełnić deserem i odstawić do lodówki, aby całkowicie stężał.

    (Szpajzę można także udekorować samymi serduszkami i podać w pucharkach – obie wersje na zdjęciach.)

Słowa kluczowe: szpajza truskawkowa

porady – dodatkowe informacje

(*) U mnie był to pojemnik do przechowywania żywności o wymiarach 15,5 x 24 cm. Nadają się też pudełka po lodach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Walentynkowa karpatka bez pieczenia w kształcie serca
Następny przepis: Walentynkowa zupa gulaszowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode