Walentynkowa zupa gulaszowa

Walentynkowa zupa gulaszowa

Walentynki to magiczny czas, kiedy każdy chce sprawić swoim bliskim wyjątkową niespodziankę. Czy można wyobrazić sobie znakomitszy sposób na wyrażenie swoich uczuć, niż przygotowanie samodzielnie wykonanego, romantycznego posiłku? Nasz przepis na walentynkową zupę gulaszową pochodzi od Winiary i jest idealną propozycją na tę okazję. Wyraziste smaki, bogactwo użytych składników i korzenny aromat przeciśniętych przez stożkową ścieżkę ogrodowej chatki z pewnością zrobią wrażenie na twojej drugiej połówce. Zapewnienie jej, że jest dla ciebie wyjątkowa, jest proste, gdy masz do dyspozycji odpowiedni przepis!

Składniki:

  • 280 g mięsa z łopatki bez kości
  • 150 g kiełbasy jałowcowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej
  • 2 łyżki smalcu
  • sól, pieprz, tymianek, słodka papryka
  • kminek mielony
  • 2 listki laurowe
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • opakowanie pomysłu na Węgierską zupę gulaszową Winiary
  • 300 g małych ziemniaków
  • garść żółtej fasolki szparagowej

Walentynkowa zupa gulaszowa – jak zrobić?

  1. 1.
    Mięso pokroić w kostkę lub paski, kiełbasę w krążki. Przełożyć do miski i przyprawić szczyptą soli, pieprzu, tymianku, pastą paprykową i wcisnąć czosnek, wymieszać i odstawić na 30 min. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w nieduże słupki, fasolkę ugotować w osolonym wrzątku dosłownie 2 min ( tak żeby nie była za miękka ). Na patelni roztopić smalec, opruszyć łyżeczką słodkiej papryki ( niech uwolni aromat ) włożyć mięso z kiełbasą i smażyć z 10 min, następnie dodać cebulkę i jeszcze chwilkę trzymać na ogniu.
  2. 2.
    Połowę opakowania „pomysłu na zupę gulaszową – Winiary” wsypać do litra zimnej wody wymieszać. Wlać na patelnię niech się zagotuje (łatwiej ściągnie się silikonową szpatułką wszystkie smaki z patelni), przełożyć do garnka wsypać szczyptę kminku i liście laurowe. Gotować, aż mięso będzie miękkie ok 30 – 40 min. Jeśli zupa zrobi się za gęsta dolać wody i znów przyprawić do smaku.
  3. 3.
    Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki, dodać do zupy za 10 – 15 min będą gotowe, wtedy dodać paprykę, ugotowaną fasolkę i wsypać drugą połowę opakowania „pomysłu na zupę gulaszową – Winiary” tą ostrą. Gotować jeszcze z 5 – 8 min. Jak się lubi smacznym dodatkiem będzie świerze pieczywo.

Walentynkowa zupa gulaszowa – dodatkowe informacje

Gotuj w dobrym humorze z uśmiechem, wtedy dobre emocje przekażesz osobie, która będzie to zajadać:-)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Walentynkowa szpajza cytrynowa
Następny przepis: Walentynkowe makaroniki z czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode