Vol au vent z pieczarkami
Vol au vent z pieczarkami to smakowita propozycja na elegancką kolację lub apetyczną przekąskę na specjalne okazje. Te delikatne, francuskie ciasteczka o kształcie małych koszyczków, wypełnione są aksamitnym farszem z pieczarek, który rozpływa się w ustach. Łączą w sobie smak delikatnego ciasta francuskiego i aromatycznych pieczarek. Przepis jest nieskomplikowany do przygotowania, a efekt końcowy zachwyci każdego miłośnika francuskiej kuchni. Volaventy są idealne na każdą porę roku i doskonale sprawdzą się jako przystawka na przyjęcia. Zapewne zadowolą zarówno dorosłych, jak i dzieci.
admin
Składniki:
- Ciasto maślane:
- -25 dag masła
- -5 dag mąki
- Ciasto podstawowe:
- -20 dag mąki
- -1 jajko
- -woda (ilość do uzyskania wolnego ciasta )
- -łyżeczka octu
- -0,5 łyżeczki soli
- Obłożenie:
- -około 200 g pieczarek
- -150 g boczku
- -1 mała czerwona papryka
- -3 łyżki kukurydzy konserwowej
- -1 cebula
- -2 łyżeczki ziół prowansalskich
- -2 łyżki ketchupu
- -około100 g sera żółtego
- -pieprz,sól do smaku
Vol au vent z pieczarkami – jak zrobić?
- 1. Ciasto maślane: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, posiekać nożem, uformować w kwadrat i oziębić.
- 2. Ciasto podstawowe: Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, zarobić ciasto nożem, cienkim strumieniem wlać wodę i ocet, posolić, starannie wyrobić wolne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut.
- 3. Ciasto rozwałkować w kwadrat dwa razy większy od kwadratu ciasta maślanego, na środek nałożyć ciasto maślane.
- 4. Złożyć w kopertę.
- 5. Wałkować od siebie w jednym kierunku, nadając kształt długiego prostokąta.
- 6. Złożyć na 3 części, zawinąć w folię i dobrze schłodzić. Składanie, chłodzenie i wałkowanie ciasta powtarzać 3 razy, nie licząc pierwszego wałkowania.
- 7. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm, powykrawać foremką krążki o średnicy około 7 cm. Połowę wyciętych krążków posmarować rozmąconym jajkiem. W pozostałych krążkach wyciąć środki o średnicy około 4 cm. Otrzymane pierścienie położyć na całych krążkach, posmarować jajkiem, ułożyć luźno na blasze i upiec razem z wyciętymi środkami w temp. 200 st C przez około 25 min.
- 8. Boczek pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać poszatkowaną cebulę oraz drobno pokrojone pieczarki, pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę paprykę i kukurydzę, połączyć z ketchupem i ziołami, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Lekko przestudzić, połączyć z startym serem.
- 9. Do ciepłych vol au vent nałożyć przygotowane nadzienie i przykryć wyciętymi środkami.
Vol au vent z pieczarkami – dodatkowe informacje
Pieczarki możemy pod koniec smażenia zaprawić śmietaną lub po wystudzeniu połączyć z odrobiną majonezu.