USZKA SMAŻONE do barszczu i nie tylko
Uszka smażone do barszczu i nie tylko to niezwykle aromatyczne danie, które doskonale wpisuje się w polskie tradycje kulinarne. Oryginalne smażone uszka z grzybami to propozycja dla tych, którzy cenią nie tylko tradycyjny smak, ale także ciekawe reinterpretacje klasycznych receptur. Wyraziste grzyby, wielowymiarowy barszcz i złocista skorupka dumplingów czynią to danie niepowtarzalnym doświadczeniem dla podniebienia. Uszka, choć najczęściej kojarzone z Wigilią, świetnie sprawdzają się jako dodatek do codziennych, rodzinnych obiadów. Ich niezwykły smak i aromat rozbudzają apetyt oraz stwarzają niepowtarzalną atmosferę przy każdym stole.
admin
Składniki:
- Farsz:
- 2 duże garście suszonych grzybów leśnych
- duża cebula
- sól, pieprz
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- sól
- gorąca woda
Uszka smażone do barszczu i nie tylko – jak zrobić?
- Grzyby ugotować – zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę zeszklić na oleju, dodać grzyby i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę posolić, dodać tyle wody, żeby uzyskać sprężyste ciasto. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wyciąć kółka, ułożyć farsz i zlepić jak pierogi. Smażyć na głębokim oleju do zrumienienia z obu stron. Przełożyć do dużego garnka i przykryć. Odstawić w chłodne miejsce nawet do następnego dnia (uszka w tym czasie zmiękną).
Smażone uszka z grzybami są idealne jako dodatek do barszczu, ale równie dobrze sprawdzają się w innych daniach. Są delikatne i pełne smaku.
USZKA SMAŻONE – dodatkowe informacje
Uszka można jeść również na gorąco, zaraz po przyrządzeniu – będą wtedy chrupiące.