USZKA SMAŻONE do barszczu i nie tylko

USZKA SMAŻONE do barszczu i nie tylko

Uszka smażone do barszczu i nie tylko to niezwykle aromatyczne danie, które doskonale wpisuje się w polskie tradycje kulinarne. Oryginalne smażone uszka z grzybami to propozycja dla tych, którzy cenią nie tylko tradycyjny smak, ale także ciekawe reinterpretacje klasycznych receptur. Wyraziste grzyby, wielowymiarowy barszcz i złocista skorupka dumplingów czynią to danie niepowtarzalnym doświadczeniem dla podniebienia. Uszka, choć najczęściej kojarzone z Wigilią, świetnie sprawdzają się jako dodatek do codziennych, rodzinnych obiadów. Ich niezwykły smak i aromat rozbudzają apetyt oraz stwarzają niepowtarzalną atmosferę przy każdym stole.

Składniki:

  • Farsz:
  • 2 duże garście suszonych grzybów leśnych
  • duża cebula
  • sól, pieprz
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • sól
  • gorąca woda

Uszka smażone do barszczu i nie tylko – jak zrobić?

  1. Grzyby ugotować – zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę zeszklić na oleju, dodać grzyby i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę posolić, dodać tyle wody, żeby uzyskać sprężyste ciasto. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wyciąć kółka, ułożyć farsz i zlepić jak pierogi. Smażyć na głębokim oleju do zrumienienia z obu stron. Przełożyć do dużego garnka i przykryć. Odstawić w chłodne miejsce nawet do następnego dnia (uszka w tym czasie zmiękną).

Smażone uszka z grzybami są idealne jako dodatek do barszczu, ale równie dobrze sprawdzają się w innych daniach. Są delikatne i pełne smaku.

USZKA SMAŻONE – dodatkowe informacje

Uszka można jeść również na gorąco, zaraz po przyrządzeniu – będą wtedy chrupiące.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Uszka
Następny przepis: Uszka z grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode