Uszka

Uszka

Uszka to polska tradycja kulinarna, której nie pominiemy na żadnych świątecznych stołach, zwłaszcza podczas Wigilii. To małe pierożki, którego nazwa pochodzi od kształtu przypominającego małe ucho. Unikalność uszek tkwi w ich specyficznym nadzieniu, które najczęściej składa się z takich składników jak grzyby i cebula. Przygotowanie uszek wymaga cierpliwości i precyzyjności, ale efekt końcowy jest zdecydowanie wart poświęconego czasu. Ciasto na uszka to mieszanka prostych składników, które po właściwym zagnieceniu tworzą idealną konsystencję, z której można uformować małe, jednolite pierożki. Oto przepis, dzięki któremu nauczysz się krok po kroku, jak przygotować idealne uszka na świąteczny stół.

Składniki:

  • CIASTO
  • – 3 szklanki mąki pszennej
  • – 1 szklanka ciepłej wody
  • – 2 łyżki oleju
  • – 1 płaska łyżeczka soli
  • FARSZ
  • – 120 g suszonych grzybów
  • – 2 średniej wielkości cebule
  • – 1 łyżka bułki tartej (opcjonalnie)
  • – plaster masła
  • – sól i pieprz
  • – listek laurowy
  • – ziele angielskie
  • – szczypta mielonego kminku

Uszka – jak zrobić?

  1. 1.

    Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je do miękkości (w wodzie z namaczania) z dodatkiem listka laurowego oraz ziela angielskiego*. Pokrojoną drobno cebulkę podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do niej ugotowane grzyby i przesmażamy chwilę do momentu odpowiedniego odparowania wody**. Zawartość patelni studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Farsz doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą mielonego kminku.

  2. 2.

    Następnie przygotowujemy ciasto. Mąkę mieszamy z solą i dodajemy do niej olej oraz ciepłą, ale nie gorącą wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk i będzie odpowiednio napowietrzone, a następnie przykrywamy je lnianą ściereczką i odkładamy na około 10 minut, aby „odpoczęło”. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka lub kwadraciki, nakładamy nadzienie i lepimy.

  3. 3.

    Uszka wrzucamy partiami na osolony wrzątek z dodatkiem łyżeczki masła lub oleju i gotujemy około 2 minut od momentu wypłynięcia. Pierożki odcedzamy i podajemy z czerwonym barszczem. Życzę smacznego!

Uszka – dodatkowe informacje

* Intensywny wywar z grzybów wykorzystuję do przygotowania barszczu wigilijnego. Przesmażenie grzybów po ugotowaniu pozwoli na odparowanie nadmiaru wody. Jeśli farsz wydaje nam się zbyt kleisty i mokry, dodajmy do niego odrobinę bułki tartej. Jeżeli przygotowujemy uszka wcześniej, możemy je po ostudzeniu zamrozić na tacce lub przełożyć do pojemnika próżniowego i przechowywać w lodówce (max. 3 dni przed Wigilią).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Uszka drobiowe z barszczem
Następny przepis: USZKA SMAŻONE do barszczu i nie tylko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode