Uszka drobiowe z barszczem

Uszka drobiowe z barszczem

Uszka drobiowe z barszczem to tradycyjny polski przepis, idealny na ważne rodzinne uroczystości, takie jak Wigilia. Dla wielu osób, to właśnie to danie jest sercem wieczerzy. Cieniutkie, delikatne ciasto wypełnione aromatycznym farszem z mięsa drobiowego, podane z gorącym, kwaszonym barszczem, stanowią idealne połączenie smaków. Zastanawiasz się, z czym podać uszka do barszczu? Sekret tkwi w prostocie – najlepiej smakują one z barszczem czerwonym, na bazie buraków. Ten przepis na uszka z mięsem drobiowym pozwoli Ci odkryć tę klasyczną kompozycję smaków w nowym, wyjątkowym wydaniu.

Składniki:

  • Barszcz: 1 – 1,5 litra bulionu, 4-5 buraków lub koncentrat czerwonego barszczu, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz, ewentualnie ocet (najlepiej winny jabłkowy)
  • Farsz: warzywa z bulionu (marchew, seler, pietruszka, cebula), mięso z bulionu, 2 łyżki masła, wegeta, natka pietruszki, pieprz ziołowy, pieprz czarny, czosnek granulowany, około 1/5 szklanki bulionu
  • Ciasto: 1.5 szklanki mąki, łyżka miękkiego masła, letnia woda, sól

Uszka drobiowe z barszczem – jak zrobić?

  1. Mięso wyjęte z rosołu oddzielić od kości i posiekać drobno lub zmielić. Warzywa pokroić w bardzo drobną kostkę i dodać do rozdrobnionego mięsa. Całość dokładnie wymieszać.
  2. W małym rondelku rozgrzać odrobinę rosołu i rozprowadzić w nim masło aż do rozpuszczenia. Powstały płyn dolać do farszu. Całość doprawić wegetą, pieprzem czarnym i ziołowym, natką pietruszki i czosnkiem. Dokładnie wymieszać. Jeżeli mięso jest posiekane, to warto nieco utrzeć farsz – będzie go łatwiej nakładać.
  3. Buraki obrać i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do rosołu i gotować na małym ogniu do miękkości buraków. Doprawić majerankiem, pieprzem i solą.
  4. Mąkę przesiać do miski i połączyć ze szczyptą soli. Na środku zrobić małe wgłębienie. Dodać łyżkę miękkiego masła, a następnie cienkim strumieniem dolewać letnią wodę, cały czas delikatnie mieszając. Ciasto powinno mieć na tym etapie konsystencję nieco twardych i wilgotnych kluch (wtedy należy zaprzestać dolewanie wody). Zawartość miski dokładnie wymieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
  5. Ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm. szklanka wycinać w cieście koła, następnie do każdego z nich nałożyć porcje farszu, skleić brzegi jak w przypadku pierogów, po czym zawinąć końce formując uszka. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować około 15 – 20 s od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  6. Uszka wyłożyć do miseczek, podawać polane barszczem.

Słowa kluczowe: z czym uszka do barszczu, uszka z mięsem drobiowym

Uszka drobiowe z barszczem – dodatkowe informacje

Do zakwaszenia barszczu najlepiej użyć obierzyn z kwaśnych jabłek – należy je dodać pod koniec gotowania. Można też użyć podanego w przepisie octu – ilość według uznania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Uśmiechnięte ciastka serowe z jabłkami
Następny przepis: Uszka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode