Usta Adama
Przygotowanie Ust Adama to przysmak prosto z kuchni siostry Anastazji. To słodkie danie, cieszące się popularnością na polskim stole, szczególnie podczas różnych uroczystości czy świąt. Zaskakuje swoją oryginalnością i smakiem. Starannie dobrane składniki zapewniają niepowtarzalny smak, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu łakomczuchowi. Chociaż Usta Adama kojarzą się głównie z dzieciństwem, to niezależnie od wieku, każdy z nas chętnie by do nich wrócił. Ta klasyczna propozycja z pewnością nie zawiedzie nawet wytrawnych smakoszy. Daj się zaskoczyć i odkryj na nowo tradycyjną polską kuchnię z recepturą siostry Anastazji.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 30 dag okrągłych biszkoptów
- powidła śliwkowe
- Ciasto: 1 margaryna
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek wody
- 6 jajek
- 1,5 szkl. mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem: 1 budyń
- 1/2 litra mleka
- 6 łyżek cukru
- 3 żółtka
- łyżka mąki
- kostka margaryny
- Polewa: 1/2 margaryny
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 1 łyżka żelatyny
Usta Adama – jak zrobić?
- Biszkopty smarujemy powidłami, łączymy ze sobą i układamy rzędami na blasze. Margarynę, cukier, kakao i wodę gotujemy 5 minut. Studzimy, dodajemy jajko i 5 żółtek, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy i mieszamy z ciastem. Zalewamy biszkopty i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 35 minut.
- Krem: budyń, cukier, żółtka i mąkę rozcieramy w garnku i zalewamy wrzącym mlekiem. Gotujemy, aż zgęstnieje. Zimny ucieramy z margaryną.
- Polewa: margarynę, cukier, kakao, śmietanę zagotowujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody i dodajemy do polewy. Mieszamy. Ostudzone ciasto smarujemy kremem i polewamy chłodną polewą.
Słowa kluczowe: usta adama, siostry anastazji
Usta Adama – dodatkowe informacje
● Jeśli mamy mało czasu i chcemy skrócić czas przygotowania ciasta, możemy użyć gotowej polewy czekoladowej do ciast i zrobić ją według przepisu na opakowaniu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Uśmiechnięte ziemniaczane buźki
Następny przepis: Tort poprzeczny z musem owocowym