Uśmiechnięte ziemniaczane buźki

Uśmiechnięte ziemniaczane buźki

Uśmiechnięte ziemniaczane buźki to kreatywna propozycja na przystawkę lub dodatek do głównej potrawy. Idealne dla dzieci, które często mają problem z jedzeniem warzyw. Zaskakują swoją oryginalnością oraz prostotą przygotowania. Wystarczy kilka podstawowych składników, które znajdują się w każdej kuchni. Tak przygotowane ziemniaki, podane z ulubionym sosem czy dipem, to świetna alternatywa dla typowych frytek czy pieczonych ziemniaków. To przepis, który być może stanie się ulubionym daniem Twoich pociech, a przy tym zachęci je do spożywania warzyw.

Składniki:

  • 4 gotowane ziemniaki
  • około 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • opcjonalnie 2 łyżeczki drobno startego parmezanu
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • gałka muszkatołowa
  • mąka pszenna lub ziemniaczana do podsypania

Uśmiechnięte ziemniaczane buźki – jak zrobić?

  1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wyrabiamy na gładką masę. Stolnicę podsypujemy mąką wykładamy ciasto ziemniaczane. Wierzch posypujemy mąką i wałkujemy. Za pomocą okrągłej foremki, ja użyłam dużej nakrętki po soku wycinamy kółka. Następnie za pomocą słomki do soku wycinamy oczka.
  2. Za pomocą łyżeczki robimy uśmiech.
  3. Gotowe buźki możemy smażyć na głębokim tłuszczu lub piec w piecyku nagrzanym do 200 stopni C przez 15-20 minut. Jeśli wybieramy wersję pieczoną buźki należy skropić olejem, najlepiej za pomocą atomizera.
  4. Gotowe buźki podajemy z keczupem lub ulubionym sosem np. czosnkowym.

Uśmiechnięte ziemniaczane buźki – dodatkowe informacje

Buźki przed pieczeniem/smażeniem można lekko oprószyć bułką tartą, dzięki temu po przygotowaniu zrobi się dodatkowa chrupiąca otoczka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Uśmiech Teściowej
Następny przepis: Urodzinowy tort czekoladowo – orzechowy w asyście wiśni i brzoskwiń

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode