Uśmiechnięte ziemniaczane buźki
Uśmiechnięte ziemniaczane buźki to kreatywna propozycja na przystawkę lub dodatek do głównej potrawy. Idealne dla dzieci, które często mają problem z jedzeniem warzyw. Zaskakują swoją oryginalnością oraz prostotą przygotowania. Wystarczy kilka podstawowych składników, które znajdują się w każdej kuchni. Tak przygotowane ziemniaki, podane z ulubionym sosem czy dipem, to świetna alternatywa dla typowych frytek czy pieczonych ziemniaków. To przepis, który być może stanie się ulubionym daniem Twoich pociech, a przy tym zachęci je do spożywania warzyw.
admin
Składniki:
- 4 gotowane ziemniaki
- około 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki bułki tartej
- opcjonalnie 2 łyżeczki drobno startego parmezanu
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
- gałka muszkatołowa
- mąka pszenna lub ziemniaczana do podsypania
Uśmiechnięte ziemniaczane buźki – jak zrobić?
- Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wyrabiamy na gładką masę. Stolnicę podsypujemy mąką wykładamy ciasto ziemniaczane. Wierzch posypujemy mąką i wałkujemy. Za pomocą okrągłej foremki, ja użyłam dużej nakrętki po soku wycinamy kółka. Następnie za pomocą słomki do soku wycinamy oczka.
- Za pomocą łyżeczki robimy uśmiech.
- Gotowe buźki możemy smażyć na głębokim tłuszczu lub piec w piecyku nagrzanym do 200 stopni C przez 15-20 minut. Jeśli wybieramy wersję pieczoną buźki należy skropić olejem, najlepiej za pomocą atomizera.
- Gotowe buźki podajemy z keczupem lub ulubionym sosem np. czosnkowym.
Uśmiechnięte ziemniaczane buźki – dodatkowe informacje
Buźki przed pieczeniem/smażeniem można lekko oprószyć bułką tartą, dzięki temu po przygotowaniu zrobi się dodatkowa chrupiąca otoczka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Uśmiech Teściowej
Następny przepis: Urodzinowy tort czekoladowo – orzechowy w asyście wiśni i brzoskwiń