un kurabiyesi – tureckie maślane ciasteczka
Un kurabiyesi to tradycyjne tureckie ciasteczka, które są nieodłącznym elementem lokalnej tradycji kulinarnej. Te kruche, maślane ciasteczka zasługują na szczególne wyróżnienie ze względu na swoją niepowtarzalną, subtelną słodycz i delikatną kruchość. Wystarczająco proste, aby zrobić je w domu, stanowią idealne połączenie prostoty wykonania i niezwykłej smakowej wykwintności. Zawierają one minimum składników, dzięki czemu każdy z nich ma szansę zaistnieć i wydobyć swoją pełnię smaku. To przepis, który z powodzeniem wykorzystasz na każdą okazję, czy to spotkanie z przyjaciółmi, czy rodzinne święta. Un kurabiyesi to kwintesencja tureckiej słodkości.
admin
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- pół kostki masła
- 50g cukru pudru
- 50 ml oleju
- cukier puder do posypania
Un kurabiyesi – tureckie maślane ciasteczka – jak zrobić?
-
Wszystkie składniki: mąkę, masło, cukier puder, olej, mieszamy i zagniatamy. Z ciasta robimy wałeczek (tak jak na kopytka) który lekko uciskamy widelcem robiąc wzory.
-
Kroimy na kawałki i pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Ważne jest by się za bardzo nie zarumieniły. Upieczone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
un kurabiyesi – dodatkowe informacje
ciasto nieco trudno skleić w całość i w razie trudności można dodać więcej masła, ale nie za dużo
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ule kokosowe
Następny przepis: Ulubione racuszki moich dzieci