Udka/podudzia w marynacie musztardowej-curry
Przedstawiamy przepis na udka z kurczaka, którego smak i aromat wyróżniają intensywne nuty curry i musztardy. Marinada, w którą zamoczymy mięso, uwypukli naturalny, soczysty smak kurczaka, a dodatkowo nada mu pikantnego charakteru. Wykorzystanie musztardy sprawia, że skórka na udkach po upieczeniu staje się chrupiąca i złocista. Udka curry to świetny pomysł zarówno na rodzinny obiad, jak i kolację dla dwojga. Do daniego skomponuj ulubione dodatki, np. ryż, puree ziemniaczane, warzywa na parze czy też sałatkę. Czy gotów na przygodę z kuchnią pełną aromatów? Sprawdź ten przepis!
admin
Składniki:
- 2 łyżeczki musztardy (np. sarepskiej)
- 1-2 łyżki oleju
- 1 łyżka curry
- sól, pieprz, czerwona papryka słodka/ostra
- 2 ząbki czosnku
- świeży tymianek (lub suszony)
- 3 nogi kurczaka (3 udka, 3 podudzia)
- 3 marchewki
- 1 cebula
Udka/podudzia w marynacie musztardowej-curry – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Udka myjemy, osuszamy. Składniki na marynatę mieszamy: musztardę, curry, odrobina soli, pieprz, tymianek, czerwona papryka, olej, wcieramy ją w mięso. Przekładamy do miski, dodajemy obrany czosnek. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę (najlepiej na całą noc). Wyjmujemy z lodówki, chwilę czekamy aż udka nabiorą temp. pokojowej smażymy z każdej strony do zarumienienia. Następnie na tej samej patelni chwilę dusimy cebule pokrojoną w piórka. Marchewki obieramy kroimy w talarki/kostkę. Na blaszkę/do naczynia żaroodpornego wylewamy odrobinę oleju, wrzucamy marchewką, na nią wykładamy kurczaka, wolne miejsca dopełniamy podduszoną cebulą wraz z olejem. Pieczemy do miękkości ok. 1-1,5 godziny (w zależności od wielkości naszych udek) w 180°C. Gdy zauważymy, że za bardzo się spiekają przykrywamy naczynie. Aby skórka ładnie się przypiekła i była chrupiąca pod koniec pieczenia włączamy opcję „grill”.
Udka/podudzia w marynacie musztardowej-curry – dodatkowe informacje
Polecam z pieczonymi ziemniaczkami