Udka kurczaka zapiekane z ryżem

Udka kurczaka zapiekane z ryżem

Przedstawiamy przepis na udka kurczaka zapiekane z ryżem. To zyskujące coraz większą popularność danie, idealne na rodzinne obiady czy spotkania z przyjaciółmi. Łączy w sobie prostotę przygotowania, a jednocześnie niepowtarzalny smak i aromat. Uroku dodaje mu fakt, że udka z kurczaka są pieczone razem z ryżem, dzięki czemu smaki obu składników przeplatają się, tworząc wyjątkowe połączenie. Przepis na udka kurczaka zapiekane z ryżem to propozycja dla smakoszy, którzy kochają udka z kurczaka zapiekane z ryżem w piekarniku, a także dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego.

Składniki:

  • 8 udek
  • 3 woreczki ryżu
  • 1 cebula
  • przyprawa do kurczaka
  • olej do smażenia
  • Sos:
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 1/2 szkl. wody
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki wegety
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 6 łyżek pikantnego keczupu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki tymianku

Udka kurczaka zapiekane z ryżem – jak zrobić?

  1. Udka oprószyć przyprawą do kurczaka i wstawić na godzinę do lodówki. Zrumienić z obu stron na patelni. Ryż wysypać z woreczków na blaszkę lub żaroodporne naczynie. Na nim ułożyć pokrojoną w cieniutkie plasterki cebulę, a na to kurczaka.
  2. Przygotować sos. Masło przesmażyć z czosnkiem, dodać wodę i wszystkie przyprawy. Chwilę pogotować. Na koniec dodać keczup. Zalać sosem ryż i udka. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec ok. godziny.

xxxx – dodatkowe informacje

Zamiast cebuli pod kurczaka można dać pokrojoną w paski czerwoną paprykę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ćwiartki kurczaka duszone w warzywach
Następny przepis: Udka kurczaka z pieprzem syczuańskim i borówką podane z paprykowo-szafranowymi ziemniaczkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode