Udka kurczaka zapiekane z ryżem
Przedstawiamy przepis na udka kurczaka zapiekane z ryżem. To zyskujące coraz większą popularność danie, idealne na rodzinne obiady czy spotkania z przyjaciółmi. Łączy w sobie prostotę przygotowania, a jednocześnie niepowtarzalny smak i aromat. Uroku dodaje mu fakt, że udka z kurczaka są pieczone razem z ryżem, dzięki czemu smaki obu składników przeplatają się, tworząc wyjątkowe połączenie. Przepis na udka kurczaka zapiekane z ryżem to propozycja dla smakoszy, którzy kochają udka z kurczaka zapiekane z ryżem w piekarniku, a także dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego.
admin
Składniki:
- 8 udek
- 3 woreczki ryżu
- 1 cebula
- przyprawa do kurczaka
- olej do smażenia
- Sos:
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 5 1/2 szkl. wody
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki wegety
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 6 łyżek pikantnego keczupu
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki tymianku
Udka kurczaka zapiekane z ryżem – jak zrobić?
- Udka oprószyć przyprawą do kurczaka i wstawić na godzinę do lodówki. Zrumienić z obu stron na patelni. Ryż wysypać z woreczków na blaszkę lub żaroodporne naczynie. Na nim ułożyć pokrojoną w cieniutkie plasterki cebulę, a na to kurczaka.
- Przygotować sos. Masło przesmażyć z czosnkiem, dodać wodę i wszystkie przyprawy. Chwilę pogotować. Na koniec dodać keczup. Zalać sosem ryż i udka. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec ok. godziny.
xxxx – dodatkowe informacje
Zamiast cebuli pod kurczaka można dać pokrojoną w paski czerwoną paprykę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ćwiartki kurczaka duszone w warzywach
Następny przepis: Udka kurczaka z pieprzem syczuańskim i borówką podane z paprykowo-szafranowymi ziemniaczkami