Udka kurczaka z pieprzem syczuańskim i borówką podane z paprykowo-szafranowymi ziemniaczkami

Udka kurczaka z pieprzem syczuańskim i borówką podane z paprykowo-szafranowymi ziemniaczkami

Zapraszam do wypróbowania niepowtarzalnej kompozycji smaków w przepisie na udka kurczaka z pieprzem syczuańskim i borówkami. Delikatność mięsa, pikantna nuta syczuańskiego pieprzu oraz słodkawy akcent borówek tworzą fascynujące połączenie. Te egzotyczne i wyraziste składniki pełne są bogactwa aromatów, które zaskoczą każde podniebienie. Propozycja podania z ziemniaczkami o smaku papryki i szafranu dodaje potrawie ciepła i lekko ziemistej nucie. Ten przepis to gratka dla miłośników odważnych smakowych połączeń i pieprzu syczuańskiego, który dodaje danym wyrafinowanej ostrości. Przekonaj się, jak wiele smaku kryje w sobie ta prosta i zdrowa potrawa.

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • litr kefiru
  • pęczek koperku
  • 150 ml domowej przyprawy do zup
  • 5-6 ziarenek pieprzu syczuańskiego
  • pieprz kolorowy
  • 4 łyżeczki konfitury z czerwonej borówki
  • ziemniaki szafranowe:
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 150 ml domowej przyprawy do zup
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • łyżeczka suszonych pomidorów w płatkach
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta szafranu

Udka kurczaka z pieprzem syczuańskim i borówką podane z paprykowo-szafranowymi ziemniaczkami – jak zrobić?

  1. Kurczaka przekładamy do naczynia posypujemy posiekanym koperkiem i zalewamy kefirem. Odstawiamy na noc do lodówki. Kurczaka osuszamy. Przekładamy do naczynia do zapiekania. Oprószamy pieprzem kolorowym. Dolewamy przyprawę w płynie, wsypujemy ziarenka pieprzu syczuańskiego.
  2. Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy w ósemki, cebulę kroimy w pióra. Przekładamy do drugiego naczynia do zapiekania. Polewamy przyprawą w płynie i roztopionym masłem, posypujemy przyprawami dokładnie mieszamy, przykrywamy.
  3. Kurczaka i ziemniaki pieczemy przez godzinę w 180°C. Kurczaka co jakiś czas polewamy sokiem spod pieczenia. Na 10 minut przed końcem pieczenia ziemniaki odkrywamy, by się zrumieniły.
  4. Upieczonego kurczaka i ziemniaki posypujemy natką pietruszki i lubczykiem.

Udka kurczaka z pieprzem syczuańskim i borówką podane z paprykowo-szafranowymi ziemniaczkami – dodatkowe informacje

Przepis na domową przyprawę w płynie: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/naturalna-maggi-domowa-przyprawa-do-zup-i-sosow-w-plynie


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Udka kurczaka zapiekane z ryżem
Następny przepis: Udka na ryżu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode