UDKA KURCZAKA PIECZONE Z WARZYWAMI

UDKA KURCZAKA PIECZONE Z WARZYWAMI

Zapraszamy do odkrycia szybkiego i pełnego smaku przepisu na udka kurczaka pieczone z warzywami. To danie to połączenie delikatnego mięsa z kurczaka z mocą aromatu pieczonych w piekarniku warzyw, które poprzez swój smak urozmaicą codzienny posiłek. Na pewno zadowoli ono miłośników klasycznej kuchni, którzy docenią giętkość udka, jak i miłośników smaków warzyw pieczonych w naczyniu żaroodpornym. Ten przepis to też doskonały pomysł na zdrowy, domowy obiad, który nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, a rezultat na pewno zachwyci Waszych domowników.

Składniki:

  • 8 – 10 udek kurczaka (bez kości)
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 biała część pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 – 12 małych ziemniaczków
  • 1-2 małe cukinie
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • przyprawa do kurczaka (np. „Po staropolsku”)
  • czerwona papryka w proszku
  • tymianek, oregano (opcjonalnie)

Udka kurczaka pieczone z warzywami – jak zrobić?

  1. Mięso oczyścić, posypać przyprawą do kurczaka, solą, pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić oliwą. Przykryć folią i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  2. Warzywa umyć pokroić na mniejsze części: cebulę w krążki, paprykę w słupki, marchewkę, seler i cukinię na talarki, czosnek na drobno lub przecisnąć przez praskę, ziemniaki na połówki.
  3. Część warzyw ułożyć pod mięsem, pozostałą część przykryć udka. Całość posypać solą, pieprzem, papryką słodką- według uznania oregano i tymiankiem. Podlać niewielką ilością wody. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika i piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 15-20 minut przed końcem pieczenia odkryć folię i piec do końca.

UDKA KURCZAKA PIECZONE Z WARZYWAMI – dodatkowe informacje

Mięso zaprawione przyprawami możemy przygotować dzień wcześniej i wstawić na całą noc do lodówki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ćwiartki kurczaka duszone w warzywach
Następny przepis: Udka kurczaka z pieprzem syczuańskim i borówką podane z paprykowo-szafranowymi ziemniaczkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode