Ucierana babka z mlekiem skondensowanym

Ucierana babka z mlekiem skondensowanym

Ucierana babka z mlekiem skondensowanym to prawdziwa uczta dla podniebienia, która wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem i delikatną, wilgotną konsystencją. Sekretem tego przepisu jest stosowanie mleka skondensowanego, które nadaje ciastu wyjątkowej słodyczy i aksamitnej tekstury. Idealna na rodzinne spotkania, desery po obiedzie czy do kawy w niedzielne popołudnie. Dla wielbicieli babek ucieranych – ten przepis będzie prawdziwym odkryciem, a dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem – idealnym wprowadzeniem w tajniki sztuki cukierniczej. Bez wątpienia, ta smakowita babka ucierana z mlekiem skondensowanym zachwyci wszystkich.

Składniki:

  • Przepis na dużą formę:
  • 250 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 zaokrąglonej łyżki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Ucierana babka z mlekiem skondensowanym – jak zrobić?

  1. Masło zmiksować z cukrem, dodać proszek do pieczenia, mleko skondensowane i sól, jeszcze raz zmiksować. Dodać mąkę i jajka, ponownie zmiksować. Wyłożyć do dużej babkowej formy silikonowej. Piec ok. 50 minut w 180° pod koniec pieczenia, w razie potrzeby, przykrywając wierzch folią aluminiową. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

Ucierana babka z mlekiem skondensowanym – dodatkowe informacje

Zamiast posypywać babkę cukrem pudrem, można polać ją lukrem.
Zamiast w formie babki, ciasto można upiec w formie keksowej.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: TYSIĄC PŁATKÓW z KREMEM BUDYNIOWO-ŚMIETANOWYM i TRUSKAWKAMI (MILLEFOGLIE con CREMA CHANTILLY)
Następny przepis: Ucha (rosyjska zupa rybna)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode