TYSIĄC PŁATKÓW z KREMEM BUDYNIOWO-ŚMIETANOWYM i TRUSKAWKAMI (MILLEFOGLIE con CREMA CHANTILLY)

TYSIĄC PŁATKÓW z KREMEM BUDYNIOWO-ŚMIETANOWYM i TRUSKAWKAMI (MILLEFOGLIE con CREMA CHANTILLY)

Jest to przepis na pyszne, delikatne ciasto „Tysiąc Płatków” z kremem budyniowo-śmietanowym, znanym jako Crema Chantilly – popularnym włoskim dodatkiem do deserów. Ta wersja podaje się z soczystymi, słodkimi truskawkami, które dodają kremu zaskakującego i świeżego akcentu. Ciasto to, dzięki swojej nazwie „Millefoglie”, znane jest ze swojej wyjątkowej struktury – składa się z tysiąca cienkich warstw ciasta przełożonych różnymi nadzieniami. Jest to elegancki deser, który gwarantuje wyjątkowe doznania smaku. Składniki są proste, ale efekt końcowy jest bardzo wyrafinowany, co sprawia, że ciasto to jest idealne na specjalne okazje.

Składniki:

  • Blaty:
  • 3 płaty gotowego prostokątnego ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • cukier
  • Krem budyniowo-śmietanowy:
  • 3 jajka
  • 7 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • skórka z 1 cytryny lub olejek cytrynowy
  • 200 ml śmietany kremówki (36%)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Dodatki:
  • ok. 300 g truskawek
  • mięta
  • cukier puder

„Tysiąc płatków” z kremem budyniowo-śmietanowym i truskawkami (millefoglie con crema chantilly) – jak zrobić?

  1. Ciasto francuskie ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i dokładnie ponakłuwać (np.widelcem). Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Nagrzać piekarnik do 200°C i piec na złoty kolor. Wystudzić (bez przykrycia, w ten sposób nie zmiękną i ciasto będzie chrupiące).
  2. Przygotować krem budyniowy. Do dość dużego garnka wlać mleko (włożyć skórkę z cytryny, tylko żółtą część, biała jest gorzka!) i doproawdzić do wrzenia, a następnie wyłączyć ogień. W misce ubić trzepaczką cukier z jajkami (do momentu uzyskania puszystej konsystencji). Następnie dodać przesianą mąkę oraz szczyptę soli i połączyć z ubitymi z cukrem jajkami. Teraz wlewać do masy jajecznej małym strumieniem wcześniej podgrzane mleko (wyciągnąć skórkę cytrynową), ciągle mieszając trzepaczką w taki sposób, żeby nie powstały grudki. Tak przygotowaną miszankę wlać z powrotem do garnka, w którym wcześniej gotowało się mleko i na małym ogniu ciągle mieszając trzepaczką lub drewnianą łyżką podgrzewać do momentu aż krem zacznie kipieć i gęstnieć. Gotować ciągle mieszając przez ok. 2-3 min. Wystudzić krem od czasu do czasu mieszając lub przykryć przezroczystą folią spożywczą tak, żeby dotykała ona bezpośrednio kremu, w ten sposób na stygnącym kremie nie stworzy się charakterystyczna 'budyniowa skórka’.
  3. Ubić z cukrem zimną śmietanę i delikatnie wymieszać z zimnym kremem budyniowym.
  4. Truskawki pokroić na małe kawałeczki, jedną zostawić do dekoracji.
  5. Składanie ciasta. Na talerzu ułożyć pierwszy prostokąt ciasta, posmarować połową kremu (można wyciskać go za pomocą worka cukierniczego), posypać połową pokrojonych truskawek, przykryć kolejnym prostokątem i powtórzyć czynności (1/2 kremu i truskawki). Przykryć ostatnią warstwą. Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
  6. Przed podaniem ciasto obficie posypać cukrem pudrem, udekorować truskawką i miętą.

xxxx – dodatkowe informacje

TYSIĄC PŁATKÓW z KREMEM BUDYNIOWO-ŚMIETANOWYM i TRUSKAWKAMI (MILLEFOGLIE con CREMA CHANTILLY)

Porady:

Ciasta przechowuje się i zachowuje swoją kruchość przez max.2 dni w lodówce.

Ciasto można przygotować ze wszyskimi owocami sezonowymi.

Krem można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: TWIX
Następny przepis: Ucierana babka z mlekiem skondensowanym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode