Ucha (rosyjska zupa rybna)
Zdecydowanie ważnym elementem kuchni rosyjskiej jest zupa rybna zwana „Ucha”. Ten niesamowicie aromatyczny, bogaty w smak przepis, jest prawdziwą ucztą dla miłośników ryb. Kiedy chłodne, rosyjskie noce zaczynają się zaznaczać, nic nie rozgrzewa tak bardzo jak gorąca porcja Uchy. Właściwości wzbogacające tego tradycyjnego dania wynikają z zastosowania odpowiednich składników takich jak ryba i warzywa. Ta zupa rybna to kwintesencja prostoty i głębi smaku, symbolizująca autentyczną tradycję kulinarne Rosji. Spróbuj stworzyć to danie samodzielnie i poczuj, jak rosyjska kuchnia zawładnie Twoim domem.
admin
Składniki:
- głowa karpia
- ogon karpia
- 2-3 litry wody
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 4 ziemniaki
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
Ucha (rosyjska zupa rybna) – jak zrobić?
- Obrać warzywa. Cebulę, pietruszkę, marchewkę, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego zalać zimną wodą i zagotować. Do wywaru dodać sól i wyczyszczone i umyte części ryby, gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Rybę, marchewkę i cebulę wyjąć. Marchewkę zetrzeć na tarce, ziemniaki pokroić w dużą kostkę i dodać do zupy, gotować do miękkości ziemniaków. Podawać ze świeżą pietruszką albo koperkiem.
Porady – dodatkowe informacje
Zupy nie wolno przykrywać pokrywką podczas gotowania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ubite jajko sadzone
Następny przepis: Ucierane budyniowo waniliowe ciasto biszkoptowe z truskawkami