Ucha (rosyjska zupa rybna)

Ucha (rosyjska zupa rybna)

Zdecydowanie ważnym elementem kuchni rosyjskiej jest zupa rybna zwana „Ucha”. Ten niesamowicie aromatyczny, bogaty w smak przepis, jest prawdziwą ucztą dla miłośników ryb. Kiedy chłodne, rosyjskie noce zaczynają się zaznaczać, nic nie rozgrzewa tak bardzo jak gorąca porcja Uchy. Właściwości wzbogacające tego tradycyjnego dania wynikają z zastosowania odpowiednich składników takich jak ryba i warzywa. Ta zupa rybna to kwintesencja prostoty i głębi smaku, symbolizująca autentyczną tradycję kulinarne Rosji. Spróbuj stworzyć to danie samodzielnie i poczuj, jak rosyjska kuchnia zawładnie Twoim domem.

Składniki:

  • głowa karpia
  • ogon karpia
  • 2-3 litry wody
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 4 ziemniaki
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie

Ucha (rosyjska zupa rybna) – jak zrobić?

  1. Obrać warzywa. Cebulę, pietruszkę, marchewkę, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego zalać zimną wodą i zagotować. Do wywaru dodać sól i wyczyszczone i umyte części ryby, gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Rybę, marchewkę i cebulę wyjąć. Marchewkę zetrzeć na tarce, ziemniaki pokroić w dużą kostkę i dodać do zupy, gotować do miękkości ziemniaków. Podawać ze świeżą pietruszką albo koperkiem.

Porady – dodatkowe informacje

Zupy nie wolno przykrywać pokrywką podczas gotowania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ubite jajko sadzone
Następny przepis: Ucierane budyniowo waniliowe ciasto biszkoptowe z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode