Ucierane budyniowo waniliowe ciasto biszkoptowe z truskawkami

Ucierane budyniowo waniliowe ciasto biszkoptowe z truskawkami

Czy jest coś lepszego niż domowy, pachnący ciasto? Ten przepis na ucierane budyniowo waniliowe ciasto biszkoptowe z truskawkami to prawdziwa gratka dla wielbicieli słodkości. Swoją wyjątkową konsystencję zawdzięcza dodatkowi budyniu, a waniliowy posmak jest idealnym dopełnieniem do soczystych truskawek. To doskonała propozycja na słodki deser po obiedzie czy podwieczorek z kawą. Aromat pieczonego ciasta rozniesie się po całym domu, a intensywny smak i wilgotna konsystencję na długo zapadnie w pamięci miłośników biszkoptów. Placek biszkoptowy z truskawkami to klasyka, która nigdy się nie nudzi.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 krople aromatu waniliowego
  • około 200 g truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Ucierane budyniowo waniliowe ciasto biszkoptowe z truskawkami – jak zrobić?

  1. Jaja ubić z cukrami na puszystą pianę.
    Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz budyn w proszku.
    Wszystko delikatnie wymieszać.
    Na koniec dodać olej i aromat.
    Całość delikatnie ponownie wymieszać.
  2. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Ciasto przelać do foremki.
    Na wierzchu poukładacć kawałki truskawek, lekko je wtopić w ciasto.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku około 35-40min. do suchego patyczka.
    Gotowe ciasto odstawić do przestudzenia, można posypać cukrem pudrem.
    Smacznego 🙂

Placek biszkoptowy z truskawkami, biszkopt ucierany.

Ucierane budyniowo waniliowe ciasto biszkoptowe z truskawkami – dodatkowe informacje

Forma 24 cm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ucha (rosyjska zupa rybna)
Następny przepis: Ucierane ciasto jabłkowe z cynamonową kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode