Twarożek z olejem lnianym

Twarożek z olejem lnianym

Wielbiciele zdrowego odżywiania z pewnością docenią ten niezwykły przepis na twarożek z olejem lnianym. Ten proekologiczny, smaczny i pełen zdrowotnych korzyści posiłek to znakomita propozycja na zdrowe śniadanie czy lekki obiad. W połączeniu z chrupiącym pieczywem staje się prawdziwym kulinarnym przysmakiem. Właściwości prozdrowotne oleju lnianego wpływają korzystnie na nasz organizm. Jego regularne spożywanie wspomaga serce, układ nerwowy oraz przyspiesza metabolizm. Natomiast twarożek to prawdziwa bomba białka. Połączenie tych dwóch składników sprawia, że twarożek z olejem lnianym to dish, które powinno znaleźć się w diecie każdej osoby dbającej o zdrowy tryb życia.

Składniki:

  • około 150g twarogu półtłustego
  • 1/2 opakowania jogurtu greckiego
  • 4-5 rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • 2-3 łyżki oleju lnianego
  • pomidor
  • sól, pieprz

Twarożek z olejem lnianym – jak zrobić?

  1. Ser zmielić lub rozgnieść widelcem. Rodkiewki wymyć i pokroić na niewielkie kawałeczki. Szczypiorek poszatkować.
  2. Jogurt wymieszać z olejem lnianym, solą i pieprzem.
  3. Warzywa, twarożek i jogurt wymeszać ze sobą. Ewentualnie dosolic i dopieprzyć. Podawać z pomidorem pokrojonym na cząstki. Można wszystko jeszcze raz skropić olejem.

Twarożek z olejem lnianym – dodatkowe informacje

Olej lniany jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego warto go jeść.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Twarożek domowy
Następny przepis: TYSIĄC PŁATKÓW z KREMEM BUDYNIOWO-ŚMIETANOWYM i TRUSKAWKAMI (MILLEFOGLIE con CREMA CHANTILLY)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode