tureckie chlebki ze szpinakiem i kurczakiem
Tureckie chlebki ze szpinakiem i kurczakiem to smakowita danie, które potrafi skupić pomiędzy swoimi okrągłymi brzegami całe bogactwo wschodnich aromatów. To pozycja idealna dla tych, którzy lubią łączyć różne smakowe doznania w jednym daniu. Wypełnione soczystym kurczakiem, ożywione szpinakiem, a do tego doskonałe, lekko chrupiące ciasto to kompozycja idealna w każdym calu. Pita ze szpinakiem to kwintesencja orientalnej kuchni, która zadowoli zarówno wielbicieli mięsa, jak i miłośników warzyw.
admin
Składniki:
- ciasto na 5 sztuk:
- 400 gramów mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki drożdży w proszku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1,5 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżki jogurtu lub śmietany (o temperaturze pokojowej)
- 1 łyżeczka cukru
- około 0,5 do 3/4 szklanki ciepłej wody
- 3 średnie filety z kurczaka
- 400 gramów mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 3 kopiaste łyżki pikantnego sera żółtego startego na drobnych oczkach
- 3 łyżki oleju
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz
- dodatkowo:
- 150 gramów sera żółtego startego na dużych oczkach
Tureckie chlebki ze szpinakiem i kurczakiem – jak zrobić?
- Mąkę przesiewamy z drożdżami, dodajemy resztę składników, zagniatamy elastyczne ciasto, jeśli się klei możemy lekko podsypać mąką, odstawiamy w przykrytej misce w ciepłe miejsce na około 40 minut. W tym czasie przygotowujemy sobie farsz. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczkę, obsypujemy przyprawą, smażymy na oleju, odsączamy z tłuszczu, schładzamy. Szpinak rozmrażamy w rondlu, podlewamy olejem, smażymy do zredukowania soku, następnie dodajemy czosnek, sól i pieprz. Zasypujemy przesianą mąką, podgrzewamy do zgęstnienia, przekładamy do miski, schładzamy do temperatury pokojowej, następnie wsypujemy ser starty na drobnych oczkach, mieszamy dokładnie. Ciasto po wyrośnięciu krótko zagniatamy, dzielimy na 5 równych części. Z każdej formujemy owalną formę, nakładamy na nią porcję szpinaku, na wierzch układamy kawałki mięsa.
- Końce zalepiamy porządnie i formujemy następujący kształt jakby łódeczki 🙂
- Od razu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 25 – 30 minut. Na około 5 minut przed końcem pieczenia farsz przykrywamy serem startym na dużych oczkach, zapiekamy do roztopienia sera.
tureckie chlebki ze szpinakiem i kurczakiem – dodatkowe informacje
Do farszu możemy dodać pokrojony w kosteczkę ser feta (po uprzednim zmniejszeniu soli w szpinaku).