Tulipan

Tulipan

Odkryj przepis na niezwykle oryginalne ciasto, które swoją nazwę zawdzięcza urokliwemu kształtowi przypominającemu tulipana. Ciasto „Tulipan” to wyjątkowe połączenie delikatnego, lekko chrupiącego ciasta i aksamitnego kremu. Idealnie komponuje się na każdą okazję, czy to urodziny, słodki poczęstunek na spotkanie z przyjaciółmi czy popołudniowy deser. Tajemnica ciasta tkwi w odpowiednim przygotowaniu i układaniu warstw, które po upieczeniu tworzą efekt „płatków tulipana”. Od teraz ten przepis stanie się prawdziwym hitem wśród domowych wypieków i z pewnością zachwyci wszystkich miłośników słodkości.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 5 jajek
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka przegotowanej wody
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 1 kisiel wiśniowy
  • 0,5 szklanki maku
  • 3 łyżki kakao
  • Krem:
  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka brzoskwiniowa

Tulipan – jak zrobić?

  1. Ciasto:
    Ubić żółtka, gdy masa będzie już biała dodać porcjami cukier i dokładnie wymieszać.
    Dodać porcjami wodę i olej.
    Gdy wszystko będzie wymieszane, dodać wymieszaną z proszkiem mąkę i delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
    Ubic pianę z białek i dodać do ciasta, dokładnie wymieszać.
    Ciasto podzielić na 4 części; do pierwszej dodać kisiel cytrynowy, do drugiej kisiel wiśniowy, do trzeciej mak, a do czwartej kakao – i wszystko delikatnie wymieszać.
    Blaszkę o wymiarach 25/30 wyłożyć papierem i wylewać na środek blaszki po 3 łyżki każdego rodzaju ciasta i robić tak, aż zużyjemy wszystkie rodzaje ciasta.
    Ciasto piec około 60 minut w temperaturze 180°C.
    Gdy ciasto ostygnie, przekroić je na pół.
  2. Krem:
    Galaretki truskawkową, agrestową i brzoskwiniową rozpuścić, postępując według instrukcji na opakowaniu.
    Gdy zastygną, pokroić je w kostkę.
    Natomiast galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody.
    Ubić śmietanę z cukrem i dodać do niej tężejącą galaretkę.
    Do gotowej masy dodać pokrojone galaretki i wymieszać.
    Gotową masą przełożyć blaty ciasta.
    Włożyć do lodówki. Smacznego!

Tulipan – dodatkowe informacje

Ciasto tulipan z kremem smakuję najlepiej następnego dnia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto tulipan z pianką serową i galaretkami
Następny przepis: Tuna Melt

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode