Ciasto tulipan z pianką serową i galaretkami

Ciasto tulipan z pianką serową i galaretkami

Przygotuj się na kęs zaskakującej przyjemności – ciasta tulipan z pianką serową i galaretkami. To niecodzienne połączenie klasycznego ciasta, kremowej pianki serowej i owocowych kawałków galaretki daje niezwykle satysfakcjonujące doznania smakowe. Kontrast między miękkim, wilgotnym ciastem, a lekką pianką i galaretką sprawia, że każdy kęs to mała uczta. Ciasto tulipan z galaretką przykuwa uwagę swoim fantazyjnym wyglądem, a także bogactwem smaków. Można je przystosować do dowolnego sezonu, zmieniając smak galaretek. To idealna propozycja na specjalne okazje, gdy chcesz zaskoczyć swoich gości niebanalnym deserem.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 2 szklanki mąki
    • 25 dag margaryny
    • 6 jajek
    • 6 łyżek oleju
    • 1 1/2 szklanki cukru
    • 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 kisiel wiśniowy bez cukru
    • 1/2 szklanki suchego maku
    • 2 łyżki kakao
    • 4 łyżki wiórek kokosowych
    • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • Pianka serowa:
    • 1 kg serka homogenizowanego waniliowego
    • 2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe
    • 3 galaretki o różnych smakach
    • cukier puder do posypania ciasta

Ciasto tulipan z pianką serową i galaretkami – jak zrobić?

  1. 1.

    Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku i 1 łyżce oleju, ciągle ucierając. Na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. Ciasto podzielić na 4 części.

  2. Do 1 części dodać kisiel i 2 łyżki kwaśnej śmietany – wymieszać.
  3. Do 2 części dodać kakao i 2 łyżki kwaśnej śmietany – wymieszać.
  4. Do 3 części dodać suchy mak – wymieszać.
  5. Do 4 części dodać wiórki kokosowe – wymieszać.
  6. Przygotować blaszkę o wymiarach 23 cm x 37,5 cm, wyłożyć ją papirem do pieczenia ciast. Ciasto wykładać kupkami naprzemiennie i upiec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 35-40 min. Upieczone wyjąć z blaszki, wystudzić i przeciąć na pół.
  7. Pianka serowa: 3 galaretki w różnych smakach rozpuścić osobno, każdą w 1 szkl. gorącej wody. Przelać do płaskich naczyń i pozostawić do stężenia. Następnie galaretki pokroić w małą kosteczkę.
  8. Pozostałe 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 1/2 szkl. gorącej wody i pozostawić do lekkiego stężenia. Serek homogenizowany zmiksować z tężejącymi galaretkami. Do masy z serków dodać pokrojone galaretki i dokładnie wymieszać. Tężejącą masą przełożyć placki. Potrzepać cukrem pudrem. Ciasto trzymać w chłodzie kilka godzin przed podaniem.

Porady – dodatkowe informacje

Temperatura wszystkich składników na ciasto tulipan z pianką serową i galaretkami powinna być pokojowa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Truskawkowy Raj
Następny przepis: Tulipan

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode