Truskawki w czekoladzie
Czy szukasz słodkiego, ale łatwego do przygotowania deseru? Mamy dla Ciebie propozycję – truskawki w czekoladzie. To delikatne połączenie soczystych truskawek z słodką, rozpływającą się w ustach czekoladą tworzy nieziemski smak, który zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Idealne na romantyczny wieczór dla dwojga, spotkanie z przyjaciółmi czy dziecięce urodziny. Przepis na truskawki w czekoladzie jest prosty i szybki do wykonania, a efekt końcowy na pewno Cię zachwyci.
admin
Składniki:
- kilkanaście dużych truskawek z szypułkami
- po 1/2 tabliczki czekolady białej, deserowej i gorzkiej
- różne posypki cukierkowe
Truskawki w czekoladzie – jak zrobić?
- Truskawki umyć z szypułkami, osuszyć.
- W kąpieli wodnej rozpuścić każdą czekoladę osobno. Ja rozpuszczam w szklanej miseczce, którą wkładam do głębokiego talerza z gorącą wodą. Jeśli woda przestygnie, należy zmienić na gorącą.
- Trzymać truskawkę za szypułkę i wkładać do czekolady. Za pomocą łyżeczki polewać truskawkę czekoladą.
- Truskawkę w czekoladzie posypać cukierkami lub polać cienką strużką czekolady w innym kolorze.
- Odkładać na deseczkę, aż nadmiar czekolady spłynie. Następnie przenieść na tacę.
Porady – Truskawki w czekoladzie – dodatkowe informacje
Takie truskawki w czekoladzie można wykorzystać do dekoracji deseru lub tortu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Truskawki na gorąco z lodami, bitą śmietaną i prażonymi migdałami
Następny przepis: Koszyczki z truskawkami