Trdelnik, kurtosz

Trdelnik, kurtosz

Czeskie specjały kulinarne to nie tylko kyszka i gulasz. Przykładem jest Trdelnik, znany również jako Kurtosz, tradycyjne słodkie danie w postaci zwiniętego ciasta, które jest następnie pieczone. Ten smakołyk, choć początkowo popularny tylko na Węgrzech i Rumunii, podbił serca smakoszy na całym świecie. Jego wyjątkowa struktura, chrupkość na zewnątrz i miękkość w środku, sprawiają że jest to danie niezwykle uzależniające. Przepis jest niezwykle łatwy do wykonania, wystarczy kilka podstawowych składników. Kurtosz jest idealny na deser czy na szybki, słodki przekąsek. Na pewno zaskoczy swoim smakiem wiele osób.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 25 g świeżych drożdży
  • 80 g roztopionego masła
  • Posypka:
  • 4 łyżki cukru białego
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • Dodatkowo:
  • 8 rolek po ręcznikach papierowych przeciętych na pół i owiniętych folią aluminiową (zależy od wielkości rolek)

Trdelnik, kurtosz – jak zrobić?

  1. 1.
    Ciasto:

    Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, 2 łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki. Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia. Następnie ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby dwukrotnie zwiększyło swoją objętość.

  2. 2.
    Posypka:

    Do miski wsypujemy cukier biały, brązowy, cynamon i mieszamy. Rozpuszczamy masło.

  3. 3.
    Ciasto dzielimy na połowę. Każdą część rozwałkowujemy i kroimy na paski o szerokości ok. 4-5 cm. Paski nawijamy na przygotowane rolki. Nawinięte na rolki ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy przygotowaną posypką. Rolki układamy pionowo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 15-20 minut do zarumienienia.

Trdelnik, kurtosz – dodatkowe informacje

Zamiast posypką cukrową, ciasto możemy posypać wiórkami kokosowymi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tradycyjne uszka wigilijne
Następny przepis: Tort traktor urodzinowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode