Trdelnik , czyli czeski przysmak.
Trdelnik, znany również jako czeski przysmak, to tradycyjne ciasto, które zdobyło popularność na całym świecie. Sprzedawane na ulicach Pragi, te pyszne ciasteczka przyrządzane są na specjalnym trzpieniu – trdlo, który nadaje ciastu charakterystyczny kształt. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają cienkim warstwom ciasta, obficie posypane cukrem i orzechami. Trdelnik to nie tylko kwintesencja czeskiej kuchni, ale i doskonały sposób na małe, słodkie uczta. To przepis, który pozwoli Ci przenieść smak ulic Pragi do domu i poczuć się jak na czeskich wakacjach.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto :
- 300 gram mąki pszennej
- 110 ml mleka
- 15 g drożdży świeżych
- 3 łyżeczki cukru
- 1 jajo
- 35 g masła
- Posypka :
- cukier brązowy ok. 4 łyżki
- cukier biały ok.4 łyżki
- cynamon ok. 2 łyżki
- cukier wanilinowy ok.2 łyżki
- zmielone migdały
Trdelnik, czyli czeski przysmak – jak zrobić?
-
1.
Mleko delikatnie podgrzewamy, aby było ciepłe, lecz nie gorące. -
2.
Do mleka wrzucamy drożdże z cukrem, dokładnie mieszamy i czekamy 10 minut aż mikstura się spieni. -
3.
Resztę składników wrzucamy do miski i mieszamy, po czym dodajemy wyrośnięte drożdże. -
4.
Ciasto BARDZO DOKŁADNIE wyrabiamy, po czym odstawiamy przykryte wilgotną ściereczką w ciepłe miejsce na ok 45 minut. -
5.
Po tym czasie ciasto wałkujemy i tniemy na paski ok.4 cm szerokości. -
6.
Pocięte ciasto nawijamy na butelkę po piwie (wcześniej zdzieramy nalepkę). -
7.
Nawinięte ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem i obtaczamy w posypce. -
8.
Wkładamy pionowo do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 12-15 minut.
Trdelnik – dodatkowe informacje
Ciastka najlepiej smakują na ciepło podane z kakao lub gorącą czekoladą 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tradycyjne uszka wigilijne
Następny przepis: Tort traktor urodzinowy