Tradycyjne śledzie w oleju

Tradycyjne śledzie w oleju

Tradycyjne śledzie w oleju to przepis, który jest nieodłącznym elementem polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w okresie świąt. Te delikatne, niesamowicie smaczne ryby, marynowane w aromatycznym oleju, tworzą niezapomniane połączenie. Składniki, które są potrzebne do przygotowania tego przysmaku, są proste i łatwo dostępne. Ten przepis, łącząc w sobie tradycję i wyrafinowany smak, przeniesie każdego miłośnika kuchni na pełen kulinarnych doznań rejs po Bałtyku. Autor przepisu dzieli się tajemnicami i trikami, które sprawiają, że śledzie są tak smaczne i aromatyczne.

Składniki:

  • 600 g filetów śledziowych (matiasów)
  • 300 g cebuli (3 szt.)
  • 0,5 l oleju
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 3 łyżki octu winnego
  • pieprz czarny ziarnisty
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • szczypta soli

Tradycyjne śledzie w oleju – jak zrobić?

  1. Filety śledziowe płuczemy i moczymy w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Osączamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy 1 łyżką octu winnego. Po ok. 30 minutach osuszamy i kroimy w paski o szerokości ok. 2 cm.
  2. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy cukier, szczyptę soli i 2 łyżki octu winnego. Odstawiamy na 30 minut, następnie odcedzamy.
  3. W słoju układamy warstwami śledzie i cebulę. Każdą warstwę cebuli posypujemy ziarnami pieprzu, ziela angielskiego i pokruszonym liściem laurowym. Zalewamy olejem. Śledzie w oleju odstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Tradycyjne śledzie w oleju – dodatkowe informacje

Ilość pieprzu, ziela angielskiego i liści laurowych według uznania – ja daję dość dużo przypraw, bo lubię kiedy śledzie w oleju są wyraziste, ale wystarczy na każdą warstwę kilka ziarenek pieprzu, 3-4 ziarenka ziela angielskiego i 1/2 liścia laurowego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tradycyjne pączki
Następny przepis: Tradycyjne udka pieczone z cebulą w foli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode