Tradycyjne pączki

Tradycyjne pączki

Zapraszamy do odkrycia sekretu idealnie puszystych pączków, przygotowanych według tradycyjnej receptury. Ten sprawdzony przepis na pączki pozwala wydobyć z nich doskonały, klasyczny smak i daje gwarancję niepowtarzalnej tekstury. Te tradycyjne pączki to nie tylko wyśmienity deser, ale też prawdziwy symbol polskiej kultury kulinnej, dlatego warto nauczyć się, jak przygotować je samodzielnie w domowym zaciszu. Ten przepis na puszyste pączki pozwoli Ci cieszyć się smakiem prawdziwych, domowych wypieków. Pączki, które powstaną dzięki temu przepisowi, niewątpliwie urzekną swoim smakiem każdego łasucha.

Składniki:

  • 250 ml mleka o zawartości tłuszczu 3,2%
  • 500 g mąki pszennnej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 130 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 3 łyżki wódki lub spirytusu
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 2/3 szklanki dżemu lub konfitury
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • smalec lub olej do smażenia

Tradycyjne pączki – jak zrobić?

  1. Z ciepłego mleka, 3 łyżek mąki, cukru i drożdży zrobić rozczyn i zostawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
  2. Do rozczynu dodać resztę mąki, jajka i żółtka oraz spirytus i całość dokładnie wymieszać. Następnie wlewać stopniowo masło i całość wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (zagnieść ciasto ręcznie albo za pomocą miksera z mieszadłem hakowym). Zagniatanie wymaga trochę cierpliwości, ponieważ ciasto jest dość luźne. Włożyć je do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić na mniej więcej 1 godzinę w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość.
  3. Po tym czasie ciasto delikatnie wyrobić i podzielić na 16 części (aby były równe można użyć wagi i odmierzyć kawałki po około 55-60 g). Z każdej części uformować zgrabne kulki, ułożyć na blaszce podsypanej mąką i przykryć ściereczką. Pączki odstawić w ciepłe miejsce na 25-30 minut, do napuszenia.
  4. W szerokim garnku umieścić smalec lub olej i doprowadzić go do 173 °C.
  5. Smażyć pączki z obydwu stron, aż nabiorą mocnego złotego koloru (ok. 3 minuty z każdej strony). Gotowe pączki ułożyć na ręczniku papierowym, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu. Jeszcze ciepłe nadziać dżemem i polukrować (cukrem pudrem wymieszanym z sokiem z cytryny). Gotowe!

Tradycyjne pączki – dodatkowe informacje

Do puszystych pączków możecie użyć ulubionej konfitury.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tradycyjne naleśniki
Następny przepis: Tradycyjne śledzie w oleju

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode