Tradycyjne pączki
Zapraszamy do odkrycia sekretu idealnie puszystych pączków, przygotowanych według tradycyjnej receptury. Ten sprawdzony przepis na pączki pozwala wydobyć z nich doskonały, klasyczny smak i daje gwarancję niepowtarzalnej tekstury. Te tradycyjne pączki to nie tylko wyśmienity deser, ale też prawdziwy symbol polskiej kultury kulinnej, dlatego warto nauczyć się, jak przygotować je samodzielnie w domowym zaciszu. Ten przepis na puszyste pączki pozwoli Ci cieszyć się smakiem prawdziwych, domowych wypieków. Pączki, które powstaną dzięki temu przepisowi, niewątpliwie urzekną swoim smakiem każdego łasucha.
admin
Składniki:
- 250 ml mleka o zawartości tłuszczu 3,2%
- 500 g mąki pszennnej
- 25 g świeżych drożdży
- 70 g cukru
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- 130 g masła, roztopionego i ostudzonego
- 3 łyżki wódki lub spirytusu
- szczypta soli
- Dodatkowo:
- 2/3 szklanki dżemu lub konfitury
- 2/3 szklanki cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- smalec lub olej do smażenia
Tradycyjne pączki – jak zrobić?
- Z ciepłego mleka, 3 łyżek mąki, cukru i drożdży zrobić rozczyn i zostawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
- Do rozczynu dodać resztę mąki, jajka i żółtka oraz spirytus i całość dokładnie wymieszać. Następnie wlewać stopniowo masło i całość wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (zagnieść ciasto ręcznie albo za pomocą miksera z mieszadłem hakowym). Zagniatanie wymaga trochę cierpliwości, ponieważ ciasto jest dość luźne. Włożyć je do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić na mniej więcej 1 godzinę w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość.
- Po tym czasie ciasto delikatnie wyrobić i podzielić na 16 części (aby były równe można użyć wagi i odmierzyć kawałki po około 55-60 g). Z każdej części uformować zgrabne kulki, ułożyć na blaszce podsypanej mąką i przykryć ściereczką. Pączki odstawić w ciepłe miejsce na 25-30 minut, do napuszenia.
- W szerokim garnku umieścić smalec lub olej i doprowadzić go do 173 °C.
- Smażyć pączki z obydwu stron, aż nabiorą mocnego złotego koloru (ok. 3 minuty z każdej strony). Gotowe pączki ułożyć na ręczniku papierowym, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu. Jeszcze ciepłe nadziać dżemem i polukrować (cukrem pudrem wymieszanym z sokiem z cytryny). Gotowe!
Tradycyjne pączki – dodatkowe informacje
Do puszystych pączków możecie użyć ulubionej konfitury.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tradycyjne naleśniki
Następny przepis: Tradycyjne śledzie w oleju