Tradycyjne kotlety mielone
Czy istnieje coś bardziej domowego i komfortowego niż tradycyjne kotlety mielone? Ten przepis to kwintesencja domowej kuchni, doskonale łączy proste składniki w pyszną całość. Jeśli jesteś miłośnikiem klasycznych smaków, ten tradycyjny kotlet mielony jest dla Ciebie. Kotlety mielone tradycyjne są jednym z podstawowych dań polskie kuchni. A ich aroma doprowadza każdego domownika do kulinarnego szaleństwa. Oto jak zrobić dobre kotlety mielone, które każdemu zasmakują. Prosty i klasyczny, ale zawsze smaczny, ten przepis na tradycyjne kotlety mielone przeniesie Cię z powrotem do kuchni babci. Ciesz się tym przepisem, który przetrwał próbę czasu.
admin
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- 1 mała kajzerka
- 1/2 cebuli
- ząbek czosnku
- jajko
- sól, pieprz
- łyżeczka majeranku lub przyprawy gyros
- bułka tarta do panierki
- olej do smażenia
Tradycyjne kotlety mielone – jak zrobić?
- Kajzerkę moczymy chwilę w mleku lub wodzie, odciskamy z nadmiaru płynu. Cebulkę bardzo drobno siekamy. Niektórzy rumienią ją na niewielkiej ilości tłuszczu i dopiero dodają do mięsa ale ja lubię lekko wyczuwalny jej smak w kotlecikach i dodaję surową. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do miski przełożyć mięso, odciśniętą bułkę, jajko, czosnek i cebulkę. Doprawić do smaku. Czasami dodaję tylko sól, pieprz i majeranek a czasami zastępuję majeranek przyprawą gyros- kotleciki nabierają zupełnie innego smaku. Masę mięsną dokładnie mieszam dłonią i dosypuję tyle bułki tartej aby nie była zbyt kleista ale też aby łatwo można z niej formować kotleciki. Zwykle ok 1-2 łyżek.
- Łyżką nakładamy na dłoń masę mięsną, formujemy owalne kotleciki i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złotobrązowy kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Tradycyjne kotlety mielone – dodatkowe informacje
Kotlety mielone najbardziej smakują mi z ogórkiem małosolnym i ryżem lub ziemniaczkami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tradycyjne kopytka ziemniaczane okraszane cebulką
Następny przepis: Tradycyjne pączki