Tortiglioni z pistacjowym pesto
Tortiglioni z pistacjowym pesto to zapierające dech w piersiach danie otulanego zapachem aromatycznych pistacji z naciskiem na nieskomplikowane piękno kuchni włoskiej. To wyjątkowe danie idealnie łączy delikatność mitycznych składników, makaronu tortiglioni i słodko-ziemistych pistacji. Jego prostota jest oczywiście przemyślana, a podawanie go jest prawdziwą ucztą dla wszystkich zmysłów. Niezależnie od tego, czy jesteś miłośnikiem słynnej kuchni włoskiej, czy entuzjastą smacznych, ale łatwych do przygotowania posiłków, makaron z pistacjowym pesto to danie, które przyciągnie Cię do gotowania zarówno swoim wyglądem, jak i zapachem. Zaskocz swoich bliskich tym wykwintnym daniem!
admin
Składniki:
- Pesto pistacjowe
- 150 g pistacji, waga po obraniu
- 3-4 gałązki bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 50-150 ml oliwy
- Sól, pieprz
- 300 g Tortiglioni (makaron duże rurki)
- 6 suszonych pomidorów, pokrojonych w paski
- 80 g czarnych oliwek bez pestek
- 40 g parmezanu
Tortiglioni z pistacjowym pesto – jak zrobić?
- Pesto: wszystkie składniki oprócz soli i pieprzu włóż do kielicha i zblenduj niezbyt drobno. Pesto dopraw wg uznania solą i pieprzem.
- Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Zostaw 1 chochelke wody z pod gotowania makaronu. Gorący makaron wymieszaj z pesto, gdyby było zbyt gęste dodaj trochę wody z pod gotowania. Dodaj też pokrojone w paski pomidory i oliwki. Wymieszaj i od razu podawaj. Każdą porcję posyp tartym parmezanem.
xxxx – dodatkowe informacje
Tortiglioni z pistacjowym pesto
Makaron, który użyłam to duże rurki, można zastąpić innym np. penne.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort traktor urodzinowy
Następny przepis: Tres Leches - meksykański przysmak