Tortiglioni z pistacjowym pesto

Tortiglioni z pistacjowym pesto

Tortiglioni z pistacjowym pesto to zapierające dech w piersiach danie otulanego zapachem aromatycznych pistacji z naciskiem na nieskomplikowane piękno kuchni włoskiej. To wyjątkowe danie idealnie łączy delikatność mitycznych składników, makaronu tortiglioni i słodko-ziemistych pistacji. Jego prostota jest oczywiście przemyślana, a podawanie go jest prawdziwą ucztą dla wszystkich zmysłów. Niezależnie od tego, czy jesteś miłośnikiem słynnej kuchni włoskiej, czy entuzjastą smacznych, ale łatwych do przygotowania posiłków, makaron z pistacjowym pesto to danie, które przyciągnie Cię do gotowania zarówno swoim wyglądem, jak i zapachem. Zaskocz swoich bliskich tym wykwintnym daniem!

Składniki:

  • Pesto pistacjowe
  • 150 g pistacji, waga po obraniu
  • 3-4 gałązki bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50-150 ml oliwy
  • Sól, pieprz
  • 300 g Tortiglioni (makaron duże rurki)
  • 6 suszonych pomidorów, pokrojonych w paski
  • 80 g czarnych oliwek bez pestek
  • 40 g parmezanu

Tortiglioni z pistacjowym pesto – jak zrobić?

  1. Pesto: wszystkie składniki oprócz soli i pieprzu włóż do kielicha i zblenduj niezbyt drobno. Pesto dopraw wg uznania solą i pieprzem.
  2. Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Zostaw 1 chochelke wody z pod gotowania makaronu. Gorący makaron wymieszaj z pesto, gdyby było zbyt gęste dodaj trochę wody z pod gotowania. Dodaj też pokrojone w paski pomidory i oliwki. Wymieszaj i od razu podawaj. Każdą porcję posyp tartym parmezanem.

xxxx – dodatkowe informacje

Tortiglioni z pistacjowym pesto

Makaron, który użyłam to duże rurki, można zastąpić innym np. penne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort traktor urodzinowy
Następny przepis: Tres Leches - meksykański przysmak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode