Tortellini w sosie smietanowym
Tortellini to niewielkie nadziewane makaroniki, które są duma Włoch. W naszej propozycji serwujemy je w aksamitnym sosie śmietanowym, który dodaje delikatności i głębi smaku. Dodatek chrupiącej szynki wspaniale kontrastuje z miękkimi tortellini i podkreśla charakter tego dania. Tortellini w sosie śmietanowym to propozycja na szybki obiad, który zachwyci zarówno miłośników kuchni włoskiej, jak i tych, którzy szukają nowych kulinarnych doświadczeń. To elegancka i łatwa potrawa, której smak na długo pozostanie w pamięci.
admin
Składniki:
- 500 gramów świeżych tortellini o dowolnym smaku
- 200 gramów szynki
- 300 gramów pieczarek
- 250 ml śmietany do sosów i zup
- olej do smażenia
- sol, pieprz
- pietruszka
Tortellini w sosie śmietanowym z szynką – jak zrobić?
- Umyte i pokrojone w grubsze plastry pieczarki podsmazamy na oleju, dodajemy pokrojoną dowolnie szynkę (u mnie plastry pokrojone w paski) oraz śmietanę i pietruszkę. Doprawiamy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 10 minut.
- Do tak otrzymanego sosu dodajemy ugotowane gorące tortellini i wszystko razem mieszamy.
Tortellini w sosie śmietanowym – dodatkowe informacje
Jeżeli sos śmietanowy jest zbyt gęsty, można go rozcieńczyć odrobiną wody lub jeszcze lepiej bulionem warzywnym, jeśli ktoś ma go akurat gotowego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: CIASTO MIMOZA z OKAZJI DNIA KOBIET(TORTA MIMOSA)
Następny przepis: Tortellini z kurczakiem i brokułem zapiekane w sosie serowym