Tortellini w sosie smietanowym

Tortellini w sosie smietanowym

Tortellini to niewielkie nadziewane makaroniki, które są duma Włoch. W naszej propozycji serwujemy je w aksamitnym sosie śmietanowym, który dodaje delikatności i głębi smaku. Dodatek chrupiącej szynki wspaniale kontrastuje z miękkimi tortellini i podkreśla charakter tego dania. Tortellini w sosie śmietanowym to propozycja na szybki obiad, który zachwyci zarówno miłośników kuchni włoskiej, jak i tych, którzy szukają nowych kulinarnych doświadczeń. To elegancka i łatwa potrawa, której smak na długo pozostanie w pamięci.

Składniki:

  • 500 gramów świeżych tortellini o dowolnym smaku
  • 200 gramów szynki
  • 300 gramów pieczarek
  • 250 ml śmietany do sosów i zup
  • olej do smażenia
  • sol, pieprz
  • pietruszka

Tortellini w sosie śmietanowym z szynką – jak zrobić?

  1. Umyte i pokrojone w grubsze plastry pieczarki podsmazamy na oleju, dodajemy pokrojoną dowolnie szynkę (u mnie plastry pokrojone w paski) oraz śmietanę i pietruszkę. Doprawiamy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 10 minut.
  2. Do tak otrzymanego sosu dodajemy ugotowane gorące tortellini i wszystko razem mieszamy.

Tortellini w sosie śmietanowym – dodatkowe informacje

Jeżeli sos śmietanowy jest zbyt gęsty, można go rozcieńczyć odrobiną wody lub jeszcze lepiej bulionem warzywnym, jeśli ktoś ma go akurat gotowego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CIASTO MIMOZA z OKAZJI DNIA KOBIET(TORTA MIMOSA)
Następny przepis: Tortellini z kurczakiem i brokułem zapiekane w sosie serowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode