CIASTO MIMOZA z OKAZJI DNIA KOBIET(TORTA MIMOSA)

CIASTO MIMOZA z OKAZJI DNIA KOBIET(TORTA MIMOSA)

Torta Mimosa to klasyczne włoskie ciasto, idealne dla każdej kobiety na Dzień Kobiet. Nazwa torta mimosa wzięła się od żółtych mimoz, które są typowo włoskim symbolem Dnia Kobiet. To puszyste, kremowe ciasto z niezwykle delikatnym smakiem cytryny, jest perfekcyjne nie tylko na Dzień Kobiet, ale na każdą okazję. Pięknie prezentuje się na stole, a jednocześnie jest łatwe do przygotowania. Głównym składnikiem jest miękki biszkopt, który jest wypełniony i obsypany małymi kawałkami biszkoptu, imitującymi kształt i kolor mimoz. Na pewno przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym, przynosząc radość każdemu, kto wpierw go zobaczy, a potem skosztuje.

Składniki:

  • na biszkopt (ilość ciasta na tortownicę Ø 26 -28 cm):
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 130 g mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju np.słonecznikowego
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szafran lub kurkuma lub żółty barwnik spożywczy
  • na krem chantilly:
  • 3 całe jajka
  • 130g cukru
  • 70 g mąki
  • 0,5 l mleka
  • szczypta soli
  • skórka z 1-2 cytryn
  • 200 ml śmietany kremówki (30%lub 36%)
  • 1 łyżeczka żelatyny

Ciasto mimoza z okazji dnia kobiet(torta mimosa) – jak zrobić?

  1. Przygotuj biszkopt.

    Białka oddziel od żółtek i ubij mikserem na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier i żółtka. Aby biszkopt miał intensywniejszy żółty kolor, w wodzie rozpuść troszkę szafranu lub kurkumy lub barwnika i ciągle ubijająć dodaj do białek, dodaj również olej. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej i delikatnie połącz z masą przy pomocy szpatułki.

    Dno blaszki wykłóż papierem do pieczenia, a boki posmarój olejem. Wylej ciasto do foremki i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez ok. 30 – 35 min. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie przez 10 minut, po czym wyjmij ciasto i wystudz na 'kratce’.
  2. Przygotuj krem budyniowy (la crema pasticcera).

    Do dość dużego garnka wlej mleko i doprowadź do wrzenia, a następnie wyłącz ogień.

    Cytrynę obierz cieniutko ze skórki (tylko żółtą część, biała jest gorzka!) i kawałki skórki podgrzewaj w mleku.

    W misce ubij trzepaczką cukier z jajkami do momentu uzyskania puszystej konsystencji. Następnie dodaj przesianą mąkę oraz szczypte soli i połącz z ubitymi z cukrem jajkami.

    Wyciągnij z podgrzanego mleka skórkę i wlewaj je do masy jajecznej małym strumieniem, ciągle mieszając trzepaczką w taki sposób, żeby nie powstały grudki. Tak przygotowaną miszankę wlej z powrotem do garnka, w którym wcześniej gotowało się mleko i na małym ogniu ciągle mieszają trzepaczką lub drewnianą łyżką podgrzewaj do momentu, aż krem zacznie kipieć i gęstnieć. Jeśli chcesz uzyskać intensywniejszy cytrynowy smak dodaj trochę startej na bardzo drobnych oczkach skórki z drugiej świeżej cytryny.

    Gotuj ciągle mieszając przez ok. 2-3 min.

    Wystudź krem od czasu do czasu mieszając lub przykryj przeźroczystą folią spożywczą tak, żeby dotykała ona bezpośrednio kremu, w ten sposób na stygnącym kremie nie stworzy się charakterystyczna ‘budyniowa skórka’.
  3. Ubij zimną śmietanę, dodaj żelatynę (rozpuszczoną zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ubitą śmietanę dodawaj powoli do zimnego kremu budyniowego i mieszaj szpatułką. Sama zdecyduj proporcje, może stwierdzisz, że krem będzie lepiej smakował z mniejszą ilością bitej śmietany.

    I w ten oto sposób mieszając krem budyniowy z bitą śmietaną powstał krem chantilly.
  4. Jeśli na biszkopcie podczas pieczenia powstała brązowa skórka odkrój ją. W wystudzonym biszkopcie wykrój dziure, zostawiając ok. 1 cm ciasta na około. Z wydrążonego ciasta pokrój małe kwadraciki.

    Wyłóż krem do otworu w biszkopcie tworząć lekką ‘górkę’ (wysmaruj również boki), a następnie obsyp kwadracikami ciasta. I oto wasza Mimosa jest gotowa, czyż nie jest piękna i nie przypomina wyglądem tej prawdziwej. Wstaw na kilka godzin do lodówki.

    Buon Appetito.

Porady – dodatkowe informacje

Jeśli uznasz, że twój krem budyniowy jest zbyt rzadki i po połączeniu z bitą śmietaną będzie jeszcze rzadszy, dodaj więcej mąki lub odrobinę mąki ziemniaczanej (którą możesz rozpuścić w odrobinie zimnej wody i dodać pod koniec gotowania kremu). Weź pod uwagę, że krem po ostudzeniu trochę zgęstnieje!

Jeśli wolisz nadziać ciasto kremem waniliowym, zamiast cytryny dodaj wanilię lub cukier waniliowy. Przekrój wzdłuż laskę wanilii, przesuwając ostrzem noża wyciągnij wszystkie nasionka i dodaj do podgrzewającego się mleka. Do mleka dodaj również skórkę z wanilii, która odda cały swój smak. Wyciągnij ją w momencie, gdy dodajesz mleko do ubitej masy jajecznej. Jeśli używasz cukru waniliowego, dodaj go do cukru, z którym ubiłaś jajka.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Torta di riso dolce czyli ciasto ryżowe
Następny przepis: Tortellini w sosie smietanowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode