Tort z pyszną masą Michałkową
Czy kiedykolwiek marzyłeś o tortach tak dobrych, że znikają z talerza w mgnieniu oka? Nasz przepis na tort z pyszną masą Michałkową to gwarancja sukcesu na każdym przyjęciu. Dzięki idealnemu połączeniu tradycyjnych składników i niecodziennej – a zarazem niezwykle smacznej – masy do tortu, ten deser z pewnością zachwyci wszystkich łasuchów. Masa Michałkowa, intensywna w smaku oraz jedwabista w konsystencji, sprawi, że ciasto stanie się prawdziwą uczta dla podniebienia. Jeśli szukasz niepowtarzalnego przepisu na tort, ta propozycja na pewno Cię nie zawiedzie.
admin
Składniki:
- BISZKOPT KAKAOWY:
- 7 jajek
- 180g cukru drobnego
- 1020g mąki pszennej
- 40g gorzkiego kakao
- kilka kropli olejku arakowego
- KREM Z CUKIERKÓW MICHAŁKI
- ŻELKA MALINOWA
- MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY
- TYNK MILKY WAY
- MECH Z MIKROFALI
- ZMIELONE CIASTKA OREO
Tort z pyszną masą michałkową – jak zrobić?
-
BISZKOPT:
Jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Mąkę mieszamy z kakao przez sito. Oddzielić białka od żółtek. Włączyć piekarnik na 165*C, grzanie góra-dół.
Białka ze szczyptą soli ubijać na sztywno. Dodawać po łyżce drobnego cukru do wypieków. Cały czas na najwyższych obrotach. Jak cały cukier zmiksujemy, dodawać po jednym żółtku i na zakończenie kilka kropli olejku zapachowego. Odłożyć mikser. Szpatułką połączyć masę jajeczną z mąką i kakaem. Przełożyć do formy. Papier wykładamy tylko na spód, boków formy nie smarować.
Piec przez 45-50 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i uderzyć lekko o blat. Biszkopt pozostawić w formie do ostygnięcia. Następnie nożem oddzielić boki biszkoptu od rantu, wyjąc i odwrócić do góry dnem. -
ŻELKA MALINOWA:
gotowy mus malinowy 400g
8 g żelatyny + łyżka zimnej wody
Gotowy mus własnej roboty przelewam ze słoika do garnuszka i podgrzewam. Napęczniałą żelatynę podgrzewam kilka sekund w mikrofali i wlewam do musu. Przelewam do foremki wyścielonej folią aluminiową i chowam do lodówki na całą noc. -
KREM Z CUKIERKÓW MICHAŁKÓW:
330g śmietanki 30%
250g serka mascarpone
18 sztuk cukierków Michałki klasyczne
Dzień wcześniej rozpuszczamy cukierki w śmietance. Śmietankę wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Cukierki kroimy w kawałeczki i dorzucamy do śmietanki. Mieszamy cały czas aż rozpuszczą nam się wszystkie cukierki, chwilę to potrwa. Jak wszystko się rozpuści, wyłączamy palnik i czekamy aż ostygnie. Nakrywamy folią i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia wyciągamy z lodówki i od razu ubijamy na najszybszych obrotach, jak zgęstnieje dodajemy zimne mascarpone i razem łączymy w pyszny krem. Gotowy krem od razu wykładamy na biszkopt. -
MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
270ml śmietany 30% schłodzonej
135ml śmietany 30%
200g białej czekolady
6g żelatyny + 1 łyżka zimnej wody
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. W rondelku zagotować 135ml śmietanki. Zdjąć rondelek z palnika i rozpuścić w śmietance czekoladę, na jednolitą masę.
Żelatynę podgrzać w mikrofalówce jakieś 4 sekundy, do płynnej konsystencji, ale nie zagotować. Dodać do ciepłej masy czekoladowej i energicznie ze sobą połączyć. Masę wystudzić.
Zimną śmietankę ubić, na prawie sztywno. Odłożyć mikser. Za pomocą rózgi kuchennej stopniowo wmieszać masę czekoladową w śmietankę. Gotowy mus wykładamy bezpośrednio na ciasto (jak wyjdzie nam za rzadki można chwilę schłodzić w lodówce). Wykładamy najpierw połowę musu, kładziemy żelkę malinową na środek i resztę musu. Przykrywamy biszkoptem i odstawiamy na jakiś czas do lodówki. -
TYNK MILKY WAY:
70ml mleka 3,2%
70g drobnego cukru
100g mleka w proszku
280g masła 82%
Mleko w proszku przesiać.
W rondelku rozpuścić cukier w mleku 3,2%, mleka nie zagotować tylko lekko podgrzać.
W misce ucieramy masło (w temperaturze pokojowej) na jasną i puszystą masę, ok. 20min.
Do ostudzonego mleka z cukrem dodajemy mleko w proszku, energicznie ze sobą łączymy na jednolitą masę. Dodajemy masę do utartego masła w dwóch turach. Całość miksujemy na najwyższy obrotach do momentu uzyskania jednolitego kremu. W tym momencie można dodać jakiś barwnik, jeśli mamy taką potrzebę. Najpierw miksujemy na najwyższych obrotach, a potem chwilę na małych, aby pozbyć się powietrza w kremie. Jeśli krem wyjdzie nam za luźny, można go chwilkę schłodzić w lodówce.
Tort przed otynkowaniem powinien być wcześniej dobrze schłodzony.
Pierwsza warstwa tynku powinna być cienka i tort trzeba schłodzić w lodówce min. 30 min do godziny. Tynk trzymamy w tym czasie na blacie. Po tym czasie tynkujemy już pozostałą resztą kremu i ozdabiamy.
Tort kroimy gorącym nożem. -
MECH Z MIKROFALI:
1 jajko
10g cukru drobnego
30g płynnego miodu
25g mąki
5g proszku do pieczenia
zielony barwnik
Do miseczki wbijamy jajko i cukier, łączymy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pozostałe składniki i za pomocą rózgi kuchennej łączymy ze sobą. Przelewamy do naczynia, które można użyć w mikrofalówce. Podgrzewamy przez 70 sekund. Po przestudzeniu ciasto odrywamy na kawałki. -
SKŁADANIE TORTU:
BLAT – PONCZ – MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY – ŻELKA MALINOWA – MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY – BLAT – PONCZ – KREM MICHAŁKOWY – PONCZ – BLAT – TYNK MILKY WAY
xxxx – dodatkowe informacje
Tort z pyszną masą Michałkową był potrzebny na sobotę, więc pracę rozłożyłam tak: ŚRODA: upiekłam biszkopt w rancie i przygotowałam żelkę malinową oraz rozpuściłam cukierki w śmietance. CZWARTEK: przekroiłam biszkopt na 3 blaty i zaczęłam składać tort w rancie przekładając masami (masy robiłam na bieżąco) i włożyłam do lodówki (dobrze zabezpieczony przed pochłanianiem zapachów z lodówki). PIĄTEK: wyjęłam tort z rantu, tort się nieco ocieplał a ja w tym czasie przygotowałam tynk Milky Way, nałożyłam pierwszą warstwę tynku CIENKĄ i odłożyłam do lodówki na godzinę. Po tym czasie dokończyłam tynkować tort resztą. Położyłam dekorację i schowałam do lodówki. Tort kroimy gorącym nożem, wystarczy przelać wrzątkiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort z nuta cytrynowo -truskawkowa
Następny przepis: Tort z owocami leśnymi