Tort z nuta cytrynowo -truskawkowa

Tort z nuta cytrynowo -truskawkowa

Ciasto to idealnie połączone smaki, które najbardziej kojarzą się z letnim sezonem. Poczujesz na podniebieniu zarówno słodko-kwasowy akcent cytryny, jak i świeży, delikatnie słodki smak dojrzałych truskawek. Ten tort z nutą cytrynowo-truskawkową, swoją kremową konsystencją i lekką, przewiewną strukturą biszkoptu, z całą pewnością zachwyci kazdego miłośnika ciast. Idealny na rodzinne spotkania, imprezy plenerowe czy leniwe popołudnia na tarasie. Dodatkowo, kolorowy wygląd tego tortu będzie piękną ozdobą stołu. Reasumując, to Połączenie klasyki z nutą nowoczesności, na które warto pozwolić sobie w ciepłe letnie dni.

Składniki:

  • Biszkopt makowy:
  • 6 białek
  • 3/4 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. maku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt:
  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 300 ml słodkiej śmietany 30%
  • + 300 ml słodkiej śmietany 30%
  • 200 g serka Mascarpone
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 250 g truskawek
  • kwaskowate powidła
  • polewa czekoladowa do dekoracji
  • ewentualnie inne dekoracje (według uznania)

Tort z nuta cytrynowo -truskawkowa – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. 1.
    Biszkopta makowy:
    Bialka ubic z cukrem ,dodac malymi porcjami przesiana make ,proszek do pieczenia ,mak i delikatnie wymieszac . Nalezy piec 25 minut w temperaturze 180 st. . Tortownica o srednicy 26 cm -lub jak w moim przypadku ,tortownica w ksztalcie serca o podobnej wielkosci. Przestudzic i przekroic . Jeden placek posmarowac powidlami ,przykryc drugim.
  2. 2.
    Zoltka plus dwa jajka ubic z cukrem na puch. Nastepnie malymi porcjami dodawac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i delikatnie polaczyc. Pieczemy w 180 st. przez 25 min. . Wielkosc blaszki taka sama jak w biszkopcie makowym. Przestudzamy i przekrajamy na pol.
  3. 3.
    Galaretki:
    1 galaretke cytrynowe rozpuszczamy w 200 ml wody. Druga cytrynowa podobnie. Galaretke truskawkowa rozpuszczamy w 400 ml wody (najlepiej w jakiejs misce).
  4. 4.
    Truskawki myjemy ,kroimy na cwiartki lub polowki (w zaleznosci od wielkosci owocow) i dodajemy do przestudzonej galaretki truskawkowej.
  5. 5.
    300 ml smietanki ubijamy ,nastepnie dodajemy dobrze przestudzona (lekko sie scinajaca) galaretke cytrynowa i szybko mieszamy aby grudki nie powstaly.
  6. 6.
    Nastepnie ubijamy pozostale 300 ml smietanki i delikatnie mieszamy z serkiem Mascarpone ,nastepnie dodajemy druga galaretke i rowniez szybko mieszamy.
  7. 7.
    Kladziemy najpierw jedna polowe biszkopta z zoltek ,na to wykladamy mase z bitej smietany ,na mase zastygajaca galaretke truskawkowa z truskawkami , nastepnie biszkopt makowy ,nastepnie pozostala mase z bitej smietany ,przekladamy pozostalym biszkoptem z zoltek .
  8. 8.
    Wierzch torta smarujemy i dekorujemy masa ze bitej smietany i Mascarpone. Dekoracja wedlug gustu.

Tort z nuta cytrynowo-truskawkowa – dodatkowe informacje

Przed ubiciem śmietany należy dobrze schłodzić. Galaretki należy do masy wlewać powoli i szybko mieszać. Jeżeli chcemy z masy robić dekoracyjne kleksy itp., dobrze jest masę na jakieś 5-8 minut włożyć do lodówki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort z nutellą
Następny przepis: Tort z pyszną masą Michałkową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode