Tort z nutellą

Tort z nutellą

Tort z Nutellą to propozycja dla wszystkich wielbicieli tej słodkiej przekąski. Jest to kuszące połączenie delikatnego biszkoptu, kremu na bazie Nutelli i dekoracji w postaci orzechów laskowych lub innych ulubionych dodatków. Ten przepis jest prosty, a efekt końcowy jest na tyle imponujący, że może podbić serca nie tylko miłośników Nutelli. Stwórz ten niezapomniany torcik z nutellą, który będzie doskonałym dodatkiem do święta, urodzin czy zwykłego sobotniego popołudnia. Śmiało można powiedzieć, że ten tort nutella przepis to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotuj się na słodkie doznania. Nasz przepis na to ciasto zasługuje na specjalne miejsce w twojej kuchni.

Składniki:

  • Biszkopt o średnicy 22 cm:
  • 4 jajka
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa śmietankowa:
  • 200 g serka mascarpone
  • 150 g słodkiej śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka rumu lub aromat rumowy do smaku
  • Masa z nutelli:
  • 300 g serka mascarpone
  • 6 łyżek nutelli
  • 150 g słodkiej śmietanki 30%
  • Poncz do nasączenia biszkopta:
  • 200 ml mocnej herbaty
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • Ponadto pół słoiczka jasnego dżemu np. brzoskwiniowy (można pominąć) i wiórki kokosowe do ozdobienia boków.

Tort z nutellą – jak zrobić?

  1. Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej.
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier.
    Dodawać kolejno żółtka mieszając do połączenia składników. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem dopieczenia. Połączyć składniki łyżką (nie miksować).
    Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć przygotowane ciasto. Piec w temp.180°C przez 30-35 minut.
  2. Biszkopt przekroić na trzy części. Pierwszy, dolny blat nasączyć ponczem z herbaty i posmarować cienko dżemem.
    Przygotować masę śmietankową: serek mascarpone zmiksować z jedną łyżką rumu, ubić słodką śmietankę dodając pod koniec ubijania 2 łyżki cukru pudru. Ubitą śmietanę połączyć z mascarpone i wyłożyć masę na nasączony blat, przykryć drugim – nasączyć, posmarować dżemem.
  3. Przygotować masę z nutelli: serek mascarpone zmiksować z nutellą. Ubić śmietankę 30%-kę i wymieszać łyżką z masą orzechową. Część gotowej masy wyłożyć na nasączony biszkopt (ok. 3-4 łyżki ). Przykryć trzecią częścią ciasta. Górę również nasączyć. Pozostałą masą obłożyć tort i ozdobić wg uznania. Przechowywać w lodówce.

Tort z nutellą – dodatkowe informacje

Przygotowane masy przed położeniem na biszkopt najlepiej wstawić na pół godziny do lodówki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort z masą cukrową
Następny przepis: Tort z masy makowej (z kremem budyniowo-maślanym i nutą cytryny)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode