Tort z masą cukrową

Tort z masą cukrową

Przedstawiamy wyjątkowy przepis na tort z masą cukrową. Jest to jedno z najbardziej kreatywnych ciast, które możemy przygotować. Jego delikatna, słodka masa cukrowa oraz zaskakujące w smaku wnętrze to istna uczta dla podniebienia. Jest to idealny pomysł na tort urodzinowy czy inną specjalną okazję. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i umiejętności – możemy go udekorować w dowolny, nawet najbardziej szalony sposób. Przepisy na torty z masą cukrową cieszą się coraz większą popularnością, dlatego podzielmy się tym, co fajnego potrafimy zrobić w naszej kuchni!

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek
    8 łyżek cukru
    8 łyżek mąki pszennej
    2 op. budyniu śmietankowego
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Bita śmietana:
    0,5 l śmietany 30%
    1 op. galaretki cytrynowej
    3 łyżki cukru pudru
  • Poncz:
    1 szkl. przegotowanej i wystudzonej wody
    sok z połówki cytryny
    1 łyżka cukru
  • Masa maślana:
    1 kostka masła
    1 szkl. cukru pudru
  • Masa cukrowa:
    ok. 80 dag cukru pudru
    5 dag glukozy spożywczej w proszku
    70 ml zimnej wody
    3 łyżeczki margaryny (ja używam Palmy)
    4 płaskie łyżeczki żelatyny
    olejek migdałowy (pół buteleczki)
  • Oraz:
    1 słoik dżemu brzoskwiniowego

Tort z masą cukrową – jak zrobić?

  1. Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Następnie białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, przesianą mąkę, proszek i budynie. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tortownicę (średnica 26 cm). Piec 40 min. w 175°C. Wystudzić, przekroić na 3 placki.
  2. Poncz: Składniki ponczu wymieszać. Nasączyć placki biszkoptowe.
  3. Bita śmietana: Galaretkę rozpuścić w 0,5 szkl. gorącej wody. Odstawić do stężenia. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, dodać tężejącą galaretkę. Delikatnie zmiksować.
  4. Pierwszy placek posmarować dżemem (pół słoika). Wyłożyć połowę bitej śmietany. Przykryć drugim plackiem. Posmarować resztą dżemu. Wyłożyć pozostałą śmietanę. Przyłożyć ostatnim plackiem. Odstawić do lodówki na godzinę.
  5. Masa maślana: Masło (temperatura pokojowa) zmiksować z cukrem pudrem na gładki krem. Dokładnie posmarować nią schłodzony tort. Wstawić ponownie do lodówki (najlepiej na kilka godzin, tak by na torcie powstała maślana skorupka).
  6. Masa cukrowa: Żelatynę zalać zimną wodą. Odstawić do napęcznienia na ok. 5 min. Następnie rozpuścić ją w kąpieli wodnej (nie wolno zagotować). Do rozpuszczonej żelatyny wsypać glukozę, wymieszać. Dodać margarynę i mieszać, aż się rozpuści. Zdjąć miskę z garnka z gorącą wodą. Dodać olejek migdałowy. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Do masy dodawać powoli przesiany cukier puder. Gdy masa będzie dosyć gęsta, przełożyć na stolnicę, wyrabiać do uzyskania odpowiedniej konsystencji, dosypując cukier puder. Tak przygotowaną masę rozwałkować, obłożyć nią tort. Z resztek zrobić ozdoby, dodając odpowiednie barwniki.

Tort z masą cukrową – dodatkowe informacje

Masa cukrowa bardzo szybko wysycha, dlatego trzeba ją trzymać w szczelnym opakowaniu.

Nie wolno nakładać masy cukrowej na bitą śmietanę, bo się rozpuści.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort z masą budyniową
Następny przepis: Tort z nutellą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode