Tort z owocami leśnymi
Znakomity tort z owocami leśnymi to połączenie słodkiego, puszystego biszkoptu oraz pysznego, intensywnego smaku owoców takich jak maliny, borówki czy jeżyny. Wzbogaca go delikatny krem na bazie karpatki Gellwe, który dodaje całości lekkości i subtelnego smaku waniliowego. To idealny deser na wiele okazji – od rodzinnych spotkań, przez imprezy okolicznościowe, aż po codzienny słodki smakołyk. Ten domowy wypiek zachwyci zarówno smakiem, jak i prezentacją – różnorodność i kolorowość owoców nadadzą tortowi wyjątkowego charakteru. Najlepszy efekt uzyskamy, korzystając z prostego przepisu z opakowania karpatki Gellwe.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Biszkopt:
- 12 jaj
- 2 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ziemniaczaną
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki spirytusu lub octu
- 6 łyżek wody
- Pokrycie:
- 2 opakowania krem do tortów – smak śmietankowy z gellwe
- 1 opakowanie malin
- 1 opakowanie borówek amerykańskich
- 500 ml mleka
- rozcienczony sok z malin, 1 szklanka
Tort z owocami leśnymi – jak zrobić?
-
1.
Jaja zmiksować i dodawać po kolei wszystkie pozostałe składniki, przelać na blaszkę wysmarowaną margaryną, piec w temp. 210 stopni (termoobieg) aż do wyrośnięcia. W tym czasie wsypać zawartość obydwu paczek kremów do miski, dodać mleko i miksować przez około 7-10 min, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Upieczony biszkopt przekroić na 3 równe części. Każdą część polać sokiem, dosłownie skropić. Następnie nakładać krem na każdą warstwę oraz po trochu owoców, przełożyć kolejną warstwą i wykonać tę samą czynność. Gdy już wszystkie warstwy znajdą się na sobie, resztką kremu posmarować cały tort, a owoce położyć na wierzchu 🙂 Smacznego 🙂
Tort z owocami leśnymi – dodatkowe informacje
Warto wstawić tort do lodówki na pare godzin aby był schłodzony a biszkopt przeszedł sokiem 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort z pyszną masą Michałkową
Następny przepis: Tort z rurkami