Tort z rurkami

Tort z rurkami

Ten przepis na tort z rurkami waflowymi to prawdziwa gratka dla wszystkich łasuchów. To niezwykle atrakcyjny deser, który wygląda spektakularnie na stole, a jego wykonanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Samo ciasto jest pięknie miękkie i wilgotne, a rurki waflowe dodają mu nie tylko walorów estetycznych, ale są także niezwykle smakowite. Aromatyczny tort obłożony rurkami waflowymi to idealny pomysł na uroczysty deser, który z pewnością zachwyci wszystkich gości. Przepis na ten tort z rurkami to prawdziwe połączenie sztuki kulinarnej i deserowej estetyki.

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyżek mąki pszennej

  • Ciasto orzechowe:
    25 dag zmielonych orzechów
    25 dag cukru
    1 łyżka miodu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 białek

  • Masa:
    1 puszka ananasów
    2 budynie śmietankowe
    2 łyżki kakao
    5 żółtek
    1 łyżka mąki pszennej
    3/4 litra mleka
    0,5 szklanki cukru
    1 margaryna

Tort z rurkami – jak zrobić?

  1. Biszkopt: Ubić białka na sztywno, utrwalić cukrem, dodać żółtka i ubijać. Mąkę i proszek przesiać przez sito, dokładnie wymieszać i upiec, 35-40 minut, 160 stopni. Przekroić na pół.
  2. Ciasto orzechowe: Ubić białka na sztywno, utrwalić cukrem, dodać resztę składników, upiec, 30 minut – 160 stopni.
  3. Masa: Z puszki ananasów odlać sok, dopełnić wodą do pełnej szklanki. W tej wodzie wymieszać 2 budynie z 5 żółtkami i łyżką mąki pszennej. 3/4 litry mleka zagotować, dodać pół szklanki cukru i wymieszane budynie zagotować – wystudzić. Margarynę zmiksować dodawać po trochę kremu, na końcu kakao. Dodać do masy ananasy pokrojone w kostkę.
  4. Biszkopt przekrojony na pół smarujemy gotową masą, w środek dajemy ciasto orzechowe, na to dalej masa, potem druga część biszkoptu i masa. Zostawiamy trochę kremu na boki tortu. Dekorujemy tort owocami np. wiśniami oraz boki tortu rurkami kakaowymi.

Tort z rurkami – dodatkowe informacje

Krążki tortu można nasączyć spirytusem lub naparem z herbaty.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort z owocami leśnymi
Następny przepis: Tort zabajone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode