Tort z kremem śmietankowym i bananami

Tort z kremem śmietankowym i bananami

Tort z kremem śmietankowym i bananami to doskonała propozycja na każdą okazję. Delikatne, puszyste ciasto doskonale łączy się ze świeżym smakiem bananów i kremu śmietankowego. Idealny na urodziny, imieniny lub jako słodki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Ten przepis przekona do siebie miłośników klasycznych smaków oraz tych, którzy cenią sobie ciekawe połączenia. Jeśli jesteśfanem bananów i kochasz kremy na bazie śmietanki, ten deser będzie dla Ciebie strzałem w dziesiątkę. Wszystko razem tworzy harmonijną całość, która zachwyci zarówno smakiem, jak i wyglądem.

Składniki:

  • Biszkopt
  • 6 dużych jajek (bez rozdzielania na białka i żółtka)
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 120 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 40 g masła
  • Krem
  • 250 g serka mascarpone
  • 350 śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Przełożenie
  • 3 duże banany
  • sok z 1/2 cytryny
  • Do nasączenia:
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 kieliszki amaretto
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/3 szklanki przegotowanej wody

Tort z kremem śmietankowym i bananami – jak zrobić?

  1. Masło roztopić, wystudzić do temperatury pokojowej. Do misy miksera wbić jajka (w temp pokojowej) wsypać cukier i wanilię. Ubijać mikserem na najwyższych obrotach do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy (mikserem ręcznym ok 10 – 15 minut). Masa jajeczna podnoszona na mieszadle miksera powinna opadać lekko w postaci wstążki. Do masy jajecznej przesiać mąkę i kakao, w trzech turach, mieszając delikatnie. Podczas ostatniego mieszania dodać roztopione i wystudzone masło (wymieszane wcześniej z 1 łyżką masy jajecznej). Piec w temperaturze 175ºC przez około 35 – 40 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt w formie wyjąć natychmiast z piekarnika i z 30 – 40 cm opuścić go na podłogę (w formie). Dzięki temu biszkopt nie opadnie, pozostanie płaski. Po wystudzeniu przekroić na 2-3 blaty wedle uznania.
  2. W czasie gdy biszkopt stygnie przygotowujemy nasączenie i krem. Nasączenie: 2 łyżeczki kawy zalewamy przegotowaną wodą w 1/3 szklanki dodajemy cukier, czekamy aż wystygnie i dodajemy amaretto.
  3. Krem: Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku. Śmietanka powinna być dobrze schłodzona. W osobnej misie przecieramy serek mascarpone mikserem aby miał lżejszą konsystencję a następnie delikatnie łączymy z ubitą śmietaną. Większa ilość mascarpone to sztywniejszy, łatwiejszy do kształtowania krem.
  4. Banany kroimy na plasterki i obtaczamy w wyciśniętym soku z cytryny, aby nie pociemniały.
  5. Składamy nasz tort: Przekrojony biszkopt nasączamy pędzelkiem lub łyżeczką, rozsmarowujemy połowę kremu, rozkładamy banany i przykrywamy drugą częścią ciasta powtarzając czynność. Krem na środku tortu posypałam przesianym przez sitko kakao. Schłodzić w lodówce przez min 4 h a najlepiej na całą noc przed podaniem.

Smacznego!

Tort z kremem śmietankowym i bananami – dodatkowe informacje

Aby krem śmietankowy do tortu był sztywniejszy można go usztywnić dodając pod koniec miksowania śmietanki 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej w 2-3 łyżkach wrzątku. Należy dodać żelatynę po jej wystudzeniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: TORT WINOGRONOWY
Następny przepis: Tort z bitą śmietaną i białą czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode