TORT WINOGRONOWY

TORT WINOGRONOWY

Twórcy cukiernictwa zdają sobie sprawę, że czasem najpiękniejsze i najsmaczniejsze ciasta nie muszą być skomplikowane. Przedstawiamy państwu wyjątkowy tort winogronowy, który jest kwintesencją prostoty i elegancji. Ta niezwykle apetyczna i orzeźwiająca kompozycja łączy w sobie delikatny biszkopt, subtelny krem i soczyste winogrona, które dodają niepowtarzalnego charakteru. Idealny na letnie popołudnie, świetnie sprawdzi się jako deser na zakończenie rodzinnego obiadu czy spotkania ze znajomymi. To przepis, który warto mieć w swoim kulinarnym repertuarze. Odkryj smak tortu winogronowego i zaskocz swoich gości wyjątkowym, lekkim i oryginalnym deserem.

Składniki:

  • BISZKOPT JASNY:
  • 6 jaj;
  • 6 czubatych łyżek cukru;
  • 5 łyżek mąki pszennej;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • kilka kropli olejku waniliowego;
  • BISZKOPT CZEKOLADOWY:
  • 4 jaja;
  • 5 łyżek cukru;
  • 3 łyżki mąki pszennej;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 łyżka kakao;
  • kilka kropli olejku rumowego;
  • MASA JAJECZNA:
  • ½ l mleka;
  • 1 i ½ cukru;
  • 1 duży cukier waniliowy (32g);
  • 6 jajek;
  • 2 kostki margaryny lub 2 kostki masła;
  • DODATKOWO:
  • 1 kg winogrona (pomieszać jasne i ciemne);
  • 2 galaretki agrestowe;
  • 2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe;
  • do dekoracji kokos;
  • serduszka czekoladowe;
  • żelki (misie).

Tort winogronowy – jak zrobić?

  1. Upiec biszkopty (tortownica ɸ 28 cm). Ostudzony jasny biszkopt przekroić na dwie równe części, z biszkoptu czekoladowego wykroić krążki (ɸ 5- 6 cm), ciasto wykrojone pozostawić do tortu.

    Masa jajeczna: mleko, cukier kryształ, cukier waniliowy zagotować. Całe jaja dobrze rozstrzepać, wlać do gotującego się mleka z cukrami, mieszając, aż zgęstnieje i utworzy się serek. Serek odcedzić na durszlaku, ostudzić, utrzeć z 2 kostkami margaryny lub masła.
    Do 1/3 ilości masy dodać 1 rozpuszczoną tabliczkę czekolady (deserowej lub mlecznej).

    Galaretki rozpuścić osobno – 2 galaretki w ½ litrze wody.

    Kolejność wykonania:
    Połowę jasnego biszkoptu ułożyć na spodzie tortownicy.
    Wyłożyć przygotowaną część masy czekoladowej (troszkę pozostawić do dekoracji).
    Wyłożyć wykrojony biszkopt czekoladowy.
    W wykrojone miejsca ułożyć winogrona, zalać 2 galaretkami agrestowymi.
    Na stężone galaretki agrestowe wyłożyć jasną masę (troszkę pozostawić do dekoracji).
    Na masę wyłożyć wykrojone krążki z biszkoptu czekoladowego (starając się ułożyć na wykrojonych miejscach biszkoptu.
    W wolnych miejscach wokół krążków ułożyć winogrono, zalać 2 galaretkami czerwonymi. Na galaretki wyłożyć drugą połowę jasnego biszkoptu.
    Gotowy tort udekorować pozostałą ciemną i jasną masą, tort obtoczyć kokosem, na wierzch wyłożyć serduszka czekoladowe, żelki, można posypać posypką cukrową.

TORT WINOGRONOWY – dodatkowe informacje

Winogrona można zamienić na inne owoce (banany, mandarynki, ananasy, brzoskwinie)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort Wóz Strażacki
Następny przepis: Tort wspaniały

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode